Munich Re, επιγραφή, κτίριο

Εικονικός κυκλώνας…δια χειρός Munich Re!..δείτε το βίντεο

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

O αμερικανικός βραχίονας του γερμανικου αντασφαλιστικού κολοσσού Munich Re Munich Reinsurance America, δημιούργησε μια εφαρμογή ‘εικονικού κυκλώνα‘ για να αναδείξει τα ρίσκα που συνδέονται με το εν λόγω φυσικό φαινόμενο και τη σημασία της υιοθέτησης συγκεκριμένων προδιαγραφών κατά την ανέγερση κτιρίων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικών καταστροφών στην περιουσία λόγω κυκλώνων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Munich Re, οι καταστροφές από τυφώνες στις ΗΠΑ αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 40 χρόνια και ξεπέρασαν τα 22 δισ. δολάρια το 2016, εκ των οποίων τα 15,3 δισ. δολ. ήταν ασφαλισμένες ζημίες.

“Οι ισχυροί τυφώνες που χτυπούν τα παράλια των ΗΠΑ -με πιο πρόσφατα παραδείγματα τους τυφώνες Sandy και Matthew- είναι σύνηθες φαινόμενο…Εξίσου σύνηθες φαινόμενο,όμως, είναι τα υψηλά επιπεδα ασφαλισμένων ζημιών από θερμικές καταιγίδες που περιλαμβάνουν κυκλώνες, χαλαζόπτωση και ισχυρότατους ανέμους”, σχολίασε ο μετεωρολόγος της Munich Re US, Mark Bove.

Πλην όμως, ο κίνδυνος αυτός συχνά παραβλέπεται, ιδίως σε σύγκριση με τις τροπικές καταιγίδες. Για τον λόγο αυτό, η γερμανική αντασφαλιστική χρησιμοποιεί το “εργαλείο” εικονικής πραγματικότητας για τους κυκλώνες, το οποίο μπορεί να βρει κανείς στο YouTube, αν και για να έχει κανείς πλήρη πρόσβαση στην εφαρμογή απαιτείται η χρήση γυαλιών εικονικής πραγματικότητας Google VR.

“Οι κυκλώνες είναι στην πραγματικότητα οι ισχυρότεροι άνεμοι στον κόσμο, με ταχύτητα που μπορεί να ξεπεράσει τα 200 μίλια την ώρα”, συνεχίζει ο κ. Bove.

“Η αμερικανική ενδοχώρα, ειδικά οι Μεγάλες Κοιλάδες και οι Μεσοδυτικές Πολιτείες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης κυκλώνων σε ολόκληρη την υφήλιο.

Και όμως, δεν κατασκευάζουμε σπίτια σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να αντέχουν σε αυτούς τους ανέμους. Και πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πώς ένας κυκλώνας μπορεί να έρθει ξαφνικά και να καταστρέψει ένα σπίτι. Ο ‘εικονικός κυκλώνας” δίνει μια πολύ ζωντανή εμπειρία για το πόσο γρήγορα μπορεί να επέλθει η καταστροφή ενός σπιτιού που δεν έχει ανθεκτική κατασκευή”.

Σύμφωνα με στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, εκδηλώθηκαν περί τους 945 κυκλώνες την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, προκαλώντας τον θάνατο 34 ατόμων, ενώ σε ολόκληρο το 2016 είχαν χάσει την ζωή τους εξαιτίας κυκλώνων 18 άτομα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*