Ethniki Asfalistiki, Εθνική Ασφαλιστική, κτίριο

ΕΤΕ: Επικυρώνει την συμφωνία της J. Calamos-EXIN με τίμημα που αγγίζει το 1 δισ.

To 1 δισ. ευρώ θα προσεγγίσει το συνολικό τίμημα για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Ασφαλιστικής (το 75%) μαζί με το Bancassurance, το Brand Name (Φήμη και Πελατεία) και το δίκτυο θυγατρικών εξωτερικού.

Tο τίμημα για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνεται στα 720-750 εκατ. ευρώ με λογιστική αξία περίπου 650 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος της Εθνικής αξιοποιεί τη δυνατότητα που αφήνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή ίση με το 25% στην Εθνική Ασφαλιστική ενώ εάν θελήσει να ενοποιήσει στον ισολογισμό ίσως πουλήσει επιπλέον μικρό ποσοστό.

Καθοριστική της συμφωνίας είναι η σύμβαση bancassurance, δηλαδή η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από το τραπεζικό δίκτυο με 10ετή σύμβαση μεταξύ των δύο μερών, που μπορεί να ανανεωθεί για άλλα 5 χρόνια η οποία όπως είχε γράψει παλαιότερα το I.W τιμολογείται μεταξύ 150-200 εκατ. ευρώ.

Στο προσφερόμενο τίμημα περιλαμβάνεται, επίσης, η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου, που αποτιμάται στα 13,4 εκατ. ευρώ, καθώς και της ασφαλιστικής δραστηριότητας που διατηρεί η Εθνική Ασφαλιστική στη Ρουμανία, δηλαδή της Garanta, η αποτίμηση της οποίας ανέρχεται στα 16,8 εκατ. ευρώ.

Σημαντική παράμετρος είναι, επίσης, ο τίτλος της εταιρείας (brand name), δηλαδή το «Εθνική Ασφαλιστική», που δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας πώλησης. Όπως προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας, ο τίτλος θα αγοραστεί από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος θα τον ενοικιάσει στο Exin Group για δέκα χρόνια με βάση ανάλογο τίμημα.

Εκτός συμφωνίας είναι τα ακίνητα υψηλής αξίας και ιστορικής μνήμης πέριξ του Κέντρου της Αθήνας που κατέχει η Εθνική Ασφαλιστική και τα οποία θα μεταβιβαστούν στην ΕΤΕ. Η ανακοίνωση της πρότασης θα γίνει στις 30 Ιουνίου κατά την Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ προκειμένου να υπάρξει η έγκριση των μετόχων.

Ν.Σακ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*