Δ. Παπαδημητρίου: Σχέδια για την ελληνική οικονομία…και ολίγον από Εθνική Ασφαλιστική

του Βάϊου Κρόκου

Τον οδικό χάρτη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας στο Eurogroup ανέλυσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον και σε εκδήλωσή που διοργανώθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος, τον Εκπρόσωπο της Ελλάδος στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank).

Σημαντική παραδοχή, και με αφορμή την παρουσία ελληνοαμερικάνικου ακροατηρίου, αποτελεί το ότι  ο κ. Παπαδημητρίου εξήρε τις σημαντικές επενδύσεις  από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως τη συμφωνία με το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International.

Διαβάστε: Στις 30/6 η ΓΣ της ΕΤΕ δίνει την έγκριση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κάλεσμα για επενδύσεις

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup επαναφέρει την εμπιστοσύνη, απελευθερώνει κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, συγκεκριμενοποιεί μια πορεία για την ελάφρυνση του χρέους και δηλώνει την υποστήριξη των δανειστών για να βγει η Ελλάδα στις αγορές. Έτσι η χώρα γίνεται ξανά επενδυτικός προορισμός.

Επισήμανε όμως ότι υπάρχουν ακόμη εμπόδια όπως κάποια διαρθρωτικά προβλήματα, η γραφειοκρατία, η ανεπαρκής επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο κ.ά. και χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα, στη νομοθεσία για έναρξη επιχειρήσεων κλπ

Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η αντιμετώπιση του brain drain, η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι κερδοφόρες καθώς είναι μια χώρα με νομισματική σταθερότητα, με ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, με σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και είναι μέλος οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα μιας ανεπτυγμένης οικονομίας και τις ευκαιρίες που συνήθως παρουσιάζονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ αναφέρθηκε στην άνθηση των νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*