Ευκαιρίες ασφάλισης: Το αυτοκίνητο γίνεται ενεργό μέρος του Διαδικτύου

της Ελενας Ερμείδου

Συνδεδεμένη, αυτοματοποιημένη και ηλεκτρική θα είναι η αυτοκίνηση στο μέλλον, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Bosch και τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch στην Ελλάδα, Ιωάννης Κάπρας. Παράλληλα, αλλάζουν και, οι ανάγκες και, οι προσδοκίες των οδηγών. Το γεγονός αυτό ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στις ασφαλιστικές που αναζητούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον να καινοτομήσουν και να αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά. Ηδη, η Bosch συνεργάζεται με γερμανική ασφαλιστική στην Γερμανία ενώ, βρίσκεται σε αναζήτηση νέων συμφωνιών και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την μελέτη, η συνδεδεμένη αυτοκίνηση αναμένεται να σημειώσει αύξηση 30% ετησίως μεταξύ 2016-2020, η αυτοματοποιημένη κατά 15% μεταξύ 2014-2024 και η ηλεκτρική κατά 19% μεταξύ 2013-2029.

Οι οδηγοί με το πέρασμα των ετών θα αναζητούν περισσότερη υποστήριξη, υποβοήθηση και άνεση, ενώ, θα προσδοκούν διαρκή σύνδεση στο διαδίκτυο καθώς και πρόσβαση το κινητό κατά την οδήγηση.

Το αυτοκίνητο γίνεται ενεργό μέρος του διαδικτύου, οι υπηρεσίες cloud, software και υπηρεσίες διασύνδεσης οχημάτων (eCall service) θα αυξάνουν διαρκώς τα μερίδια τους.

Νέες συσκευές κάνουν γνωστή την παρουσία τους

Συσκευές που γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στο όχημα και το smartphone, επιτρέποντας στον οδηγό να έχει πρόσβαση στις εφαρμογές και τα δεδομένα του κινητού, ενώ οδηγεί, συσκευές που προειδοποιούν τον οδηγό, όταν κάποιο όχημα εισέρχεται στο αντίθετο ρεύμα, ή όταν ανιχνεύει έργα στο δρόμο και πιθανά εμπόδια, συσκευές που προσφέρουν στους οδηγούς αυτοκινήτων τη δυνατότητα να ελέγχουν (Haptic Feedback) τα συστήματα Infotainment της εταιρίας, χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους από την οδήγηση.

Συσκευές εντοπισμού στάθμευσης μέσα στην πόλη, που ενημερώνουν τους οδηγούς για τους ελεύθερους χώρους στάθμευσης μέσα σε φυλασσόμενους χώρους που βοηθούν τους παρόχους του γκαράζ στάθμευσης στη βελτίωση της αξιοποίησης της χωρητικότητάς τους, ή που ειδοποιούν τον οδηγό με ανάδραση να ελαττώσει ταχύτητα, αν έχει ξεπεράσει το όριο ταχύτητας, αν πλησιάζει σε επικίνδυνη στροφή, αν πλησιάζει σε μποτιλιάρισμα, σε κάποιο τροχαίο ατύχημα κλπ, αλλά και συσκευές αναφοράς ατυχήματος θα κάνουν σύντομα ευρέως την εμφάνιση τους.

Τα πράγματα αλλάζουν άρδην και οι ασφαλιστικές πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα να καινοτομήσουν να προλάβουν τις εξελίξεις στην αγορά, να αλληλεπιδράσουν με την αγορά και να διαμορφώσουν νέες τάσεις, συγχρόνως.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*