Επενδύσεις άνω των 200 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το σχέδιο Γιούνκερ αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους 209 δισ. ευρώ στο σύνολο των 28 κρατών μελών. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του αρχικού στόχου για συνολικές επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να κινητοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Οι πράξεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ αντιπροσωπεύουν σήμερα συνολική χρηματοδότηση ποσού μόλις κάτω από 39 δισ. ευρώ.

 Ο Αντιπρόεδρος κ. Κάταϊνεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, δήλωσε τα εξής: «Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν σαφώς ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων εξακολουθεί να παρέχει σημαντική ώθηση στις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με επενδύσεις ύψους 209 δισ. ευρώ που αναμένεται τώρα να κινητοποιηθούν, έχουμε φτάσει στο σημαντικό ποσοστό των δύο τρίτων του αρχικού μας στόχου ύψους 315 δισ. ευρώ. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη για ταχεία έγκριση της πρότασης του ΕΤΣΕ 2.0 ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε τη συνέχιση της επιτυχίας του.»

  Λόγω της συνεχιζόμενης επιτυχίας του, ο Πρόεδρος Γιούνκερ κατέστησε σαφές ότι η πρόταση για επέκταση και ενίσχυση του ΕΤΣΕ (η λεγόμενη «ΕΤΣΕ 2.0») αποτελεί μια από τις κορυφαίες νομοθετικές προτεραιότητες της Επιτροπής. Στόχο του σχεδίου Γιούνκερ αποτελεί επίσης η βελτίωση της προβολής των επενδυτικών έργων. Για τον σκοπό αυτόν, η Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων (ΕΠΕΕ) θα πρέπει να λειτουργεί ως πλατφόρμα αντιστοίχισης των φορέων υλοποίησης έργων με τους επενδυτές. Προκειμένου να καταστεί ευχερέστερη για τους υπευθύνους των σχεδίων η επισήμανση των επενδυτικών ευκαιριών, η ΕΠΕΕ έχει πλέον μειώσει το όριο για τα επιλέξιμα έργα από 5 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. ευρώ και έχει αποσύρει το τέλος καταχώρισης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*