Ξανθός: Διακρατική συνεργασία το “κλειδί” για τα Συστήματα Υγείας

από το virus.com.gr

Την ανάγκη συνεργασίας των συστημάτων υγείας των κρατών-μελών ανέδειξε ο Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα της Συνόδου Υπουργών Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, το σχέδιο Συμπερασμάτων και το συμβιβαστικό κείμενο αποτελεί μια κοινή αφετηρία “που διευκολύνει την περαιτέρω συστηματική και εξειδικευμένη συνεργασία των χωρών μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς, περιορίζοντας τις ανισότητες στην Υγεία και στη φαρμακευτική πολιτική”.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ιδιαίτερα στο επίπεδο της Ε.Ε. “Το στοίχημα της πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα και της βιωσιμότητας των Συστημάτων Υγείας δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς ευρύτερες αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και τη σχέση της φαρμακοβιομηχανίας με τα κράτη –μέλη”.

“Όλοι αναγνωρίζουμε πλέον ότι  το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο”, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε πως η “φαρμακευτική δαπάνη διαρκώς αυξάνεται, τα μεμονωμένα κράτη αδυνατούν να καλύψουν το κόστος και οι πολίτες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε νέα αποτελεσματικά  φάρμακα εξ’ άιτίας των υψηλών τιμών τους, ο κίνδυνος απόσυρσης φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων ή μη διαθεσιμότητας καινοτόμων φαρμάκων σε εθνικές αγορές λόγω επιχειρηματικών στρατηγικών των εταρειών, είναι υπαρκτός”.

Για τον Έλληνα Υπουργό Υγείας προτεραιότητα έχει η καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο, ενώ η έμφαση στη Δημόσια Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη.

“Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή πλαισίου. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια στην έρευνα και τα κόστη της, αύξηση της προσβασιμότητας στα ερευνητικά δεδομένα, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, θεσμικό διάλογο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη φαρμακοβιομηχανία, υποχώρηση των εμπορικών δικαιωμάτων προς όφελος του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές και ασφαλείς θεραπείες”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθός εξέφρασε την άποψη πως απαιτείται περισσότερη συζήτηση επί των θεμάτων αυτών, αλλά και αναζήτηση κοινών δράσεων  και στο ευρωπαϊκό επίπεδο με ένα πιο δομημένο τρόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*