Ερευνα της Grant Thornton: Η ευρωζώνη αλλάζει σελίδα

Τα τελευταία χρόνια, τα λιγότερα μέτρα λιτότητας και η τόνωση της ζήτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνέβαλαν σε μια ώθηση της ανάκαμψης. Πλέον, οι χαμηλές πιστώσεις, το χαμηλό κόστος του πετρελαίου και το ασθενέστερο ευρώ οδηγούν σε εκτενή ανάπτυξη. Οι συνθήκες αυτές καταγράφουν υγιή αύξηση επενδύσεων και καταναλωτικών δαπανών, παράλληλα με σταθερή μείωση της ανεργίας.

Η Ευρωζώνη αναπτύσσεται πλέον σταθερά. Σύμφωνα με την έρευνα International business report (IBR) της Grant Thornton η ανάπτυξή της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται άνω του μέσου όρου.

Η έρευνα 2.500 επιχειρήσεων σε 36 οικονομίες παγκοσμίως, δείχνει ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας είναι ιδιαιτέρως αισθητή στο θετικό επιχειρηματικό κλίμα. Η αισιοδοξία των επιχειρηματιών της Ευρωζώνης βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών, 43%.

Ωστόσο, οι προοπτικές θα παραμείνουν ευάλωτες σε τυχόν επιπτώσεις του Brexit. Ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων προβλέπουν ότι το Brexit θα οδηγήσει σε ένα μοντέλο Ευρώπης δύο ταχυτήτων, το οποίο σίγουρα θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές.

Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις δεν έχουν αποφύγει τον κίνδυνο του αυξημένου τελωνειακού προστατευτισμού. Παρά την ήττα των ακροδεξιών στην Αυστρία, στην Ολλανδία και στη Γαλλία, τα στοιχεία της έρευνάς μας αποκαλύπτουν ότι η άνοδος των λαϊκιστικών πολιτικών προσώπων αποτελεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για τον Ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κόσμο, ενώ, ταυτόχρονα, το νότιο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ακαθόριστο.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις παραιτέρω ανάκαμψης για την Ευρωζώνη, επομένως, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιολογήσουν τις επιλογές χρηματοδότησης για επενδύσεις με σκοπό την ανάπτυξη, καθώς επίσης και την εξαγωγική στρατηγική τους για βιώσιμη ανάκαμψη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*