Το κράτος ανοίγει το πορτοφόλι του και βγάζει 2 δισ. για φυσικές καταστροφές. Ποιος πραγματικά πληρώνει;

της Ελενας Ερμείδου

1,9 εκατ. ευρώ θα πάρει το κράτος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να πληρώσει τον Δήμο Τρίπολης, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές.  Το κράτος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κονδύλι αυτο για επενδύσεις που θα προσθέσουν αξία και όχι να προσθέτει δαπάνες για κινδύνους που θα μπορούσαν να είχα αναλάβει να πληρώνουν οι ασφαλιστικές. Θα μπορούσε να ξεφορτώνει κινδύνους και όχι να φορτώνει.

Στα περισσότερα  οικονομικά  προηγμένα κράτη και στις οικονομίες των αναδυόμενων χωρών έχουν συσταθεί κοινοπραξίες ασφαλιστών και αντασφαλιστών μέσα σε αυτές και το κράτος όπου από κοινού αναλαμβάνουν τον κινδυνο και σύμφωνα με τις αναλογίες που τους αντιστοιχούν αποζημιώνουν.

Στην Ελλάδα που δεν είναι πλούσιο κράτος  συνεχίζεται η λάθος προσέγγιση του προβλήματος με αποτέλεσμα οι επιβαρύνσεις να αυξάνονται στους φορολογόμενους και από την άλλη πλευρά οι κρατικοί μηχανισμοί να μπορούν να εξυγιανθούν και να απεγκλωβιστούν από τις στρεβλώσεις.

Και φυσικά εφ’ όσον το κράτος δεν κατηγοριοποιεί τις ανάγκες και τις προτεραιότητες οι πληγέντες διεκδικούν αποζημιώσεις, χωρίς να γνωρίζουν τα οφέλη που θα είχαν αν ήταν ασφαλισμένοι ή τον αντικτυπο του βάρους τέτοιων αποζημιώσεων που αναλαμβάνει το κράτος κάθε φορά

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτση, ενισχύεται ο Δήμος Τρίπολης με 1,9 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή το προηγούμενο διάστημα.

Οι πόροι  προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν για την επισκευή αγροτικού οδικού δικτύου μήκους 120 χλμ. Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Οι δύο Υπουργοί επισήμαναν ότι πέρα από την κάλυψη των άμεσων αναγκών, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και να επανέλθει η κανονικότητα των παραγωγικών δραστηριοτήτων στις πληγείσες περιοχές, απαιτείται μακρόπνοος και προσεκτικός σχεδιασμός των έργων υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η άμεση και ενεργή εμπλοκή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού, από την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ελλείψεις και οι παθογένειες δεκαετιών.

Τέλος, τόσο ο κ. Σκουρλέτης όσο και ο κ. Χαρίτσης δεσμεύτηκαν ότι θα  σταθούν αρωγοί στους Δήμους και τις Περιφέρειες για την υποβολή καλά σχεδιασμένων προτάσεων και την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*