Μπλε σημαίες με λογότυπο Allianz

Τον πλήρη έλεγχο της Euler Hermes φέρεται να επιδιώκει η Allianz

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και τέσσερα χρόνια κατέγραψαν οι μετοχές της γαλλικής Euler Hermes, του leader του κλάδου ασφάλισης πιστώσεων διεθνώς, μετά τη δημοσίευση πληροφοριών που θέλουν τον βασικό μέτοχό της, τη γερμανική Allianz (που κατέχει το 63% της Euler Hermes) να ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά για το υπόλοιπο των μετοχών που δεν κατέχει. Η χρηματιστηριακή αξία του 37% της Euler Hermes προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, Oliver Baete έχασε μια σημαντική ευκαιρία να αξιοποιήσει το οπλοστάσιο των 3 δισ. ευρώ που είχε για εξαγορές, καθώς η σχετική προθεσμία (που είχε θέσει η εταιρεία στον εαυτό της) εξέπνευσε τον Φεβρουάριο.

Ως αποτέλεσμα, η Allianz υποχρεώθηκε να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους της, μέσω του πρώτου προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών στην 127χρονη ιστορία του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού.

Ο Baete έχει όμως δηλώσει ότι η Allianz διαθέτει ακόμα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει deals. Η πιθανή απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Euler Hermes από την Allianz θα προσέθετε ακόμα μια αλυσίδα στον κρίκο των deals στον ασφαλιστικό κλάδο που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο, η σωρευτική αξία τω οποίων εκτιμάται στα 61,1 δισ. δολ.

Η Euler Hermes προσφέρει ασφάλιση πιστώσεων που προστατεύει μια επιχείρηση σας από εμπορικούς και πολιτικούς κινδύνους που δεν μπορούν να προβλεφθούν, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ξαφνικής ή απροσδόκητης επισφάλειας των πελατών της.

Η τιμή της μετοχής του γαλλικού ομίλου έχει ενισχυθεί κατά 18% από την αρχή του έτους, διαμορφώνοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 4,2 δισ. ευρώ. Εκπρόσωπος της Allianz αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ από την Euler Hermes διαμηνύθηκε ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει φήμες της αγοράς.

Η ενίσχυση της παρουσίας της Allianz στις ασφαλίσεις πιστώσεων θα μπορούσε να βοηθήσει την Allianz να μειώσει τον συνδυασμένο δείκτη της και να ενισχύει την κερδοφορία της, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Η Allianz αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τα deals, μετά την εξαγορά της Dresdner Bank το 2001, την οποία πούλησε άρον-άρον το 2008, λίγες εβδομάδες πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers και την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η τελευταία μεγάλη εξαγορά της Allianz ήταν δέκα χρόνια πριν, όταν αγόρασε τις εναπομεινασες μετοχές της γαλλικής ασφαλιστικής Assurances Generales de France (AGF).

H Euler Hermes είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων στον κόσμο, με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς άνω του 30%.

Τα ασφάλιστρα στην εν λόγω αγορά σημείωσαν ετησια αύξηση 6,4% το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 6,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της International Credit Insurance & Surety Association.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*