Τι είπε στο IW, στις Βρυξέλλες η Κομισιόν για ασφαλιστικές και επενδύσεις

της Ελενας Ερμείδου

Την συμμετοχή των ασφαλιστικών στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ευθυγραμμιζόμενη με το στόχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαμήλωσε τον πήχυ των κεφαλαιακών απαιτήσεων για ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση τους, τόνισε στο IW σε ειδική εκδήλωση της Επιτροπής που διοργανώθηκε στις 6 Ιουνίου στην περιοχή του Molenbeek στις Βρυξέλλες, ο Steven Engels Εκπρόσωπος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Βέλγιο.

Στόχος της Επιτροπής είναι να ενισχύσει την οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Η Επιτροπή ενθαρρύνει την συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα  και τις επενδύσεις των ασφαλιστικών σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, ωστόσο με σταθμισμένο τρόπο για το λόγο αυτό χαμήλωσε πρόσφατα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις βάσει Solvency II για συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων ωστόσο δεν επιθυμεί αυτό να γίνει με αλόγιστη μορφή.

Από την έναρξη του επενδυτικού πλάνου για την Ευρώπη τον Ιούνιο του 2015 έχουν εγκριθεί χρηματοδοτικά κονδύλια ύψους 37 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων EFSI (European Fund for Strategic Investments) προς όλα τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται χρηματοδοτικά κονδύλια 9 δισ. ευρώ προς τις μικρό – μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Η αρχική επένδυση έχει την ικανότητα να ενεργοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 194 δισ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων EFSI συγχρηματοδοτεί επενδυτικά έργα σε διαφόρους τομείς που εκτείνονται από το περιβάλλον την αποδοτικότητα των πόρων, τις μεταφορές, και από τα την ψηφιακή οικονομία, μέχρι και την ενέργεια και τις κοινωνικές υποδομές. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 416.000 μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη αναμένουν να επωφεληθούν της χρηματοδότησης του EFSI.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις της Επιτροπής και την ανακοίνωση για την ενδιάμεση αναθεώρηση των CMU (Capital Markets Union), ένα έργο το οποίο ξεκλειδώνει την χρηματοδότηση, η Michaela Koller γενική διευθύντρια της Insurance Europe, δήλωσε :

«Όταν εισήχθη το έργο των CMU, η ανακοίνωση της  Επιτροπής υπόσχονταν ότι θα στήριζε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έχουν γίνει ώστε να ανταποκριθούν προς αυτή την κατηγορία κεφαλαίων – συμπεριλαμβανομένου των υποδομών, του ιδιωτικού χρέους, των μετοχικών κεφαλαίων, των χρεογράφων  -οι αλλαγές είναι περιορισμένες και επηρεάζουν ένα μικρό ποσοστό ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων. Για απαντηθούν οι στόχοι των CMU, απαιτούνται ευρύτερες αλλαγές ώστε να προσαρμοστούν οι κεφαλαιακές επιβαρύνσεις και να αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές όταν επενδύουν σε ένα ευρώ φάσμα μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων».

«Δυστυχώς, η Επιτροπή δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει την εσφαλμένη υπόθεση ότι οι ασφαλιστές επενδύουν βραχυπρόθεσμα, όπως οι traders. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη οδηγεί σε άσκοπές κεφαλαιακές υποχρεώσεις για τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια υπό το Solvency II, τα οποία αποθαρρύνουν τους ασφαλιστές από το να πραγματοποιούν επενδύσεις. Παρόλο που υποστηρίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για το καθορισμό των οικονομικών παραγόντων σε τέτοιες επενδύσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ενδιάμεση αναθεώρηση των CMU δεν περιλαμβάνουν περισσότερο φιλόδοξες προτάσεις για την άρση των αντικινήτρων σε ασφαλιστικές εταιρείες που επενδύουν μακροπρόθεσμα.

«Καθώς, εισερχόμεθα στο τελικό στάδιο των CMU, προσδοκούμε και από την Επιτροπή και συστήνουμε να πάρει πιο αποφασιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Θα πρέπει να αποφευχθούν προτάσεις που θέτουν πρόσθετα εμπόδια στην ικανότητα των ασφαλιστικών να επενδύουν μακροπρόθεσμα.

«Οι ασφαλιστές χαιρετίζουν την ιδέα του Πανευρωπαϊκού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (PEPP), το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τους πολίτες να εξασφαλίσουν την συνταξιοδότηση τους και να ενισχύσουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους στην Ευρώπη. Αλλά, για να επιτευχθεί αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το PEPP είναι ένα πραγματικό συνταξιοδοτικό προϊόν».

«Παρά τα στοιχεί που παρασχέθηκαν, η Επιτροπή δεν πρότεινε καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης των καταναλωτών. Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές, αντί να του βοηθούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ επειγόντως από την Επιτροπή».

Η Μ Koller καλεί την Επιτροπή  να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία και να διορθώσει τα θέματα που έχουν προσδιοριστεί για CMU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*