Η Tesla διαταράσσει και την ασφαλιστική βιομηχανία!

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

H Tesla, η πρωτοποριακή εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών αυτοκινήτων του Elon Musk, μετά την αυτοκινητοβιομηχανία, ετοιμάζεται να διαταράξει και την ασφαλιστική βιομηχανία, αναγκάζοντας τις εταιρείες του κλάδου να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στον κλάδο ΙΧ η πρόοδος της τεχνολογίας και η βαθμιαία εισαγωγή των αυτόνομων ΙΧ στην αγορά.

Οπως αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα Business Insider, το τελευταίο παράδειγμα είναι η συνεργασία της Farmers Insurance με την Tesloop, μια μικρή υπηρεσία διαμοιρασμού αυτοκινήτων (ride-sharing service) που χρησιμοποιεί ΙΧ της Tesla για τη μεταφορά πελατών μεταξύ πόλεων στη Νότια Καλιφόρνια.

Η Farmers δημιούργησε ένα νέο προϊόν για την Tesloop, που “ψαλίδισε” το κόστος ασφάλισης της εταιρείας κατά 25%, μειώνοντας το ασφάλιστρο κινδύνου της, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesloop Rahul Sonnad.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί για την Farmers ένα πεδίο δοκιμών για να διαπιστώσει τι είδους ασφαλιστικά συμβόλαια μπορούν να σχεδιαστούν έχοντας στο επίκεντρό τους τις νέες τεχνολογίες στον κλάδο ΙΧ, σχολίασε η Mariel Devesa, υπεύθυνη προϊοντικής καινοτομίας της Farmers. “Θέλουμε να κατανοήσουμε τι σημαίνουν οι νέες τεχνολογίες και ποια είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα πίσω από τα νέα αυτά προϊόντα που διαταράσσουν την ασφαλιστική βιομηχανία”, πρόσθεσε.

Η Tesloop είναι μια εταιρεία περιορισμένης εμβέλειας -έχοντας έναν στόλο μόλις έξι ΙΧ-, αλλά η δουλειά της με την Farmers δείχνει πώς οι ασφαλιστικές εταιρίες συνειδητοποιούν ότι με τα αυτόνομα ΙΧ, η διαταραχή είναι αναπόφευκτη.

Η Tesla ήδη πωλεί ασφάλιση αυτοκινήτου μαζί με τα ΙΧ της στην Αυστραλία και το Χονγκ-Κονγκ στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης που μια ημέρα θα περιλαμβάνει την ασφάλιση στην τελική τιμή όλων της των οχημάτων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA), τα ποσοστά συγκρούσεων με εμπλοκή οχημάτων της Tesla μειώθηκαν κατά 40% από τότε που εγκαταστάθηκαν συστήματα αυτόματης πλοήγησης (Autopilot) και τα ΙΧ προβλέπεται να γίνουν ακόμα ασφαλέστερα με την εγκατάσταση της νέας τεχνολογίας της Tesla, Autopilot 2.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, έχει δηλώσει ότι θέλει να διασφαλίσει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μειώσουν τα ασφάλιστρα αναλογικά με τη μείωση του κινδύνου που συνεπάγεται η οδήγηση ενός Tesla.

Φυσικά, αυτές οι τιμολογιακές ανακατατάξεις θα μπορουσαν να πλήξουν την ασφαλιστική βιομηχανία, με τον κλάδο προσωπικής ασφάλειας ΙΧ να συρρικνώνεται στο 40% του υφιστάμενου μεγέθους του εντός 25ετίας. σύμφωνα με έρευνα της KPMG.

“Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι προσπαθούμε να κάνουμε”, σημείωσε η κ. Devesa σχετικά τη συνεργασία με την Tesloop.

“Πώς μαθαίνουμε από αυτά (σ.σ τα αυτόνομα ΙΧ) και πώς μεγαλώνουμε με αυτά ;”. Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σε σχέση με την ευθύνη αποζημίωσης στα αυτόνομα ΙΧ.

Για τα πλήρως αυτόνομα ΙΧ, η κάλυψη θα μετατραπεί από προσωπική σε ασφάλεια προϊόντος, καθώς τα ατυχήματα θα συνδέονται με τεχνολογικά προβλήματα.

Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volvo έχουν ήδη συμφωνήσει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη αποζημίωσης για τα πλήρως αυτοοδηγούμενα ΙΧ. “Πιο περίπλοκη είναι η ενδιάμεση κατάσταση”, λέει η κ. Devesa.

“Οταν υπάρχει μερική αυτονομία και ο οδηγός είναι ακόμα πίσω από το τιμόνι ποιος φέρει την ευθύνη ;”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*