Interamerican Ζωής: Μεγάλη αύξηση στους δείκτες φερεγγυότητας το 2016 σε σχέση με το 2015

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η Interamerican Ζωής κινήθηκε πολύ καλύτερα το 2016 σε σχέση με το ‘δύσκολο’ 2015 σε ότι αφορά την κεφαλαιακή επάρκειά της παραμένοντας υψηλά κεφαλαιοποιημένη τόσο με το αυστηρό Εσωτερικό Μοντέλο που χρησιμοποιεί ο όμιλος όσο και με τα Solvency II.

Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις της κοινοτικής οδηγίας Solvency II και εφαρμόζει Μερικό Εσωτερικό Μοντέλο στην Εταιρία Ζημιών. Το 95,4% του Χαρτοφυλακίου είναι επενδεδυμένο σε τίτλους σταθερού εισοδήματος (κυρίως ομόλογα και προθεσμιακές καταθέσεις).

Το 96,0% του χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος (ομόλογα και καταθέσεις) είναι τοποθετημένο σε ΑΑΑ, ΑΑ, Α χρεόγραφα ισχυρών οικονομικά κρατών (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, κ.λπ.).

Eμφανίζει υγιή και ισχυρό ισολογισμό που δίνει έμφαση κυρίως στην αύξηση των ιδίων κεφαλαίων.

Υπολογιζόμενοι κίνδυνοι

Σε ότι αφορά την βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας τόσο με το Εσωτερικό Μοντέλο (είναι αυστηρότεροι ) όσο και με τα Solvency II , ο κίνδυνος αγοράς μειώθηκε κυρίως λόγω της μείωσης του κινδύνου μετοχών και του κινδύνου συγκέντρωσης.

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος αθέτησης αντισυμβαλλόμενου αυξήθηκε κυρίως λόγω της μεταβολής στη μεθοδολογία για τον υπολογισμό του τύπου Ι του εν λόγω κινδύνου αναφορικά με τις ανείσπρακτες επιταγές και του τύπου ΙΙ αναφορικά με απαιτήσεις από ασφαλισμένους η Interamerican Ζωής κατάφερε με την διαχείρισή της να αυξήσει τους δείκτες ρευστότητας.

Το ίδιο συνέβη με τον κίνδυνο ανάληψης ασφαλίσεων ζωής και υγείας που αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης της καμπύλης απόδοσης και της πρόσθετης αύξησης του κινδύνου ακυρώσεων λόγω της βελτίωσης του μοντέλου ακυρώσεων.

Προσαρμογή μεταβλητότητας για την απόδοση του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου

Η Ιντεραμέρικαν χρησιμοποιεί την προσαρμογή λόγω μεταβλητότητας για τον προσδιορισμό της βέλτιστης εκτίμησης του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου. Η προσαρμογή λόγω μεταβλητότητας αναπροσαρμόζει το προεξοφλητικό επιτόκιο μηδενικού κινδύνου που χρησιμοποιείται από την Achmea.

Tι προβλέπεται για το 2017

Ο δείκτης φερεγγυότητας της Ιντεραμέρικαν Ζωής το 2017 αναμένεται να είναι κοντά στον δείκτη φερεγγυότητας του 2016, δεδομένου ότι:

– θα υλοποιηθούν οι στρατηγικές πρωτοβουλίες, όπως καθορίζονται στο επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2017-2019

– το προφίλ κινδύνου της εταιρίας δεν θα μεταβληθεί σημαντικά

– το οικονομικό περιβάλλον δεν θα μεταβληθεί σημαντικά

Η διαφορά του προβλεπόμενου για το 2016 δείκτη φερεγγυότητας (181%) σε σχέση με τον πραγματικό δείκτη φερεγγυότητας για το 2016 (156%), οφείλεται κυρίως στην αναγνώριση του ενδεχόμενου μερίσματος και στην αλλαγή της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό του κινδύνου ακυρώσεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*