ËÉÌÁÍÉ ÔÏÕ ÐÅÉÑÁÉÁ.ÅÉÊÏÍÅÓ ÁÐÏ ØÇËÁ.ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ/EUROKINISSI

Ναυτιλιακό hub θέλει να γίνει η Ελλάδα μετά το Brexit!

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

“Επίθεση φιλίας” σε ναυτιλιακές και ναυτασφαλιστικές εταιρείες με βάση το Λονδίνο πραγματοποιεί η Ελλάδα, προκειμένου να τους πείσει να μεταφέρουν την έδρα τους για τις ευρωπαϊκές τους επιχειρήσεις στον Πειραιά μετά την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

“Είμαστε σε επαφή με πέντε μεγάλους μεσίτες ναυτασφαλίσεων που εξετάζουν διάφορες χώρες τςη ΕΕ για τη μεταφορά της έδρας τους”, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο Ελληνας υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, χωρίς να κατονομάσει τις εταιρείες.

“Θα τους συναντήσουμε εντός του Ιουνίου για να συζητήσουμε τι όρους θέτουν προκειμένου να προτιμήσουν την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης βολιδοσκοπήσει τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες που εδρεύουν στο City να επαναπατριστούν, αν και παραδέχεται ότι δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει ελκυστικά οικονομικά κίνητρα λόγω των μνημονιακών περιορισμών. Αντ’ αυτού, προσβλέπει στον πατριωτισμό των Ελλήνων εφοπλιστών, είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα είναι η πρώτη εφοπλιστική χώρα παγκοσμίως, κατέχοντας το 16% του παγκόσμιου στόλου εμπορικών πλοίων.

Τα ελληνόκτητα πλοία αναλογούν στο 22% του παγκόσμιου στόλου και στο 50% της ναυτιλιακής δυναμικότητας της ΕΕ, σημείωσε ο Ελληνας ΥΠΕΝ, υπογραμμίζοντας ότι “η κυβέρνηση θέλει να αναβαθμίσει τον Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου, σε σύγχρονο ναυτιλιακό cluster”.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συνεργάζεται επίσης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να προσελκύσει Ελληνες εφοπλιστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να το χρησιμοποιήσουν μελλοντικά ως πλατφόρμα για την έκδοση εταιρικών ομολόγων.

“Υπάρχει ενδιαφέρον από 2 ή 3 μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, είναι πιθανό να δούμε την πρώτη έκδοση τέτοιων ομολόγων το Σεπτέμβριο”, υποστήριξε ο κ. Κουρουμπλής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*