Κατώτερη των προσδοκιών η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς cyber ασφαλίσεων

Κατώτερη των προσδοκιών έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής η ανάπτυξη της αγοράς cyber ασφαλίσεων στην Ευρώπη, εκτιμά η Allianz.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, το μέλος του ΔΣ του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού (και υπεύθυνος για τον κλάδο γενικών ασφαλειών διεθνώς) Axel Theis σημείωσε ότι το ύψος των ασφαλίστρων στην ευρωπαϊκή αγορά cyber insurance ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ περίπου αναλογούν στην Allianz.

“Πίστευα ότι η εν λόγω αγορά θα αναπτυσσόταν πιο γρήγορα και πιο επιθετικά από ότι αναπτύχθηκε, τώρα όμως ανακάμπτει”, είπε ο κ. Theis, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη παγκόσμια cyber επίθεση “WannaCry’ έφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Μια τυπική ασφάλιση έναντι κυβερνο-επιθέσεων μπορεί να προστατεύσει τις εταιρείες έναντι εκβιασμών που υφίστανται (όταν ο χάκερ απειλεί να “κλειδώσει” τους υπολογιστές ή τα συστήματα πληροφορικής εάν το θυμα δεν πληρώσει λύτρα).

Μπορεί επίσης να καλύψει τα κόστη της έρευνας (για την ανεύρεση του δράστη), αλλά και την πληρωμή των λύτρων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες εισέρχονται με μεγάλη προσοχή στην αγορά cyber ασφαλίσεων καθώς αναζητούν νέες πηγές εσόδων και ανάπτυξης σε περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού και χαμηλών επιτοκίων.

“Τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια αγορά μπορεί εύκολα να φτάσει τα 20,30 ή ακόμα και τα 40 δισ. ευρώ”, είπε ο κ. Theis. “Όσο περισσότερους πελάτες έχουμε, τόσο υψηλότερα επίπεδα ασφαλιστικής κάλυψης μπορούμε να προσφέρουμε”.

Η γερμανική αντασφαλιστική Munich Re έχει αναδειχθεί ως ένας από τους leader της ασφάλισης έναντι cyber κινδύνων διεθνώς, με το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της στον εν λόγω κλάδο να αφορά τις ΗΠΑ. Το ύψος των ετήσιων ασφαλίστρων που παράγει διεθνώς διπλασιάστηκε την τελευταία τετραετία, φτάνοντας στα 260 εκατ. δολ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*