Euler Hermes: Deadline η 15η Ιουνίου για την Ελλάδα

του Βάϊου Κρόκου

Την προηγούμενη Δευτέρα οι συμμετέχοντες στο Eurogroup δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία , ώστε να  εκταμιευθεί η δόση 7,5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι απαραίτητο ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα.

Όπως, αναφέρει στην τελευταία της μελέτη  η Euler Hermes για τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους ανά χώρα, το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τα νέα μέτρα που απαιτούνταν από τους δανειστές και η β’ αξιολόγηση είναι πολύ κοντά πλέον στο να ολοκληρωθεί. Περαιτέρω, καμία συμφωνια δεν επετεύχθη ώστε να υπάρχει αναδιάρθρωση χρέους, κάτι το οποίο το θέτει ως όρο το ΔΝΤ ώστε να διατηρήσει την συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Υπό το πρίσμα της λήξης των ομολόγων τον Ιούλιο – υποχρέωση που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία – την 15η Ιουνίου στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup , η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει.

Ακόμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δεν θα υπάρξει κάτι περαιτέρω σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση χρέους αλλά και το περιορισμό του ρόλου του ΔΝΤ σε θέση συμβούλου, Τούτο λεχθέντος, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ κάτω από το αρχικό πακέτο διάσωσης.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο εναλλακτικός ρόλος του ΔΝΤ έχει σκιαγραφηθεί αρκετές φορές τελευταία ενώ, μόλις χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ραίς αναφερόμενος στο ρόλο του Ταμείου έκανε λόγο για εναλλακτικές λύσεις, αφήνοντας σαφώς να γίνει κατανοητό ότι όλα τα σενάρια είναι υπολογίσιμα.

Η  Euler Hermes  εκτιμά πως στο γ τρίμηνο θα υπάρξουν κινήσεις περαιτέρω χαλάρωσης και ουσιαστικά σχεδόν της πλήρης άρσης  των capital controls. Αναφερόμενη στο πρώτο τρίμηνο του έτους τονίζει ότι το ΑΕΠ  υποχώρησε κατά -0,1% λόγω της αβεβαιότητας που κυριάρχησε κατά την διεξαγωγή των διαπραγματευτικών συζητήσεων.

Τέλος, η Euler Hermes για το σύνολο του 2017 προβλέπει ότι ανάπτυξη της οικονομίας (ΑΕΠ) θα είναι  χαμηλότερη του 1%.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*