Χρήμα από το εξωτερικό με εγγύηση έντοκα γραμμάτια αντλούν ξανά οι τράπεζες

Έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, γίνονται ύστερα από πολύ καιρό, και πάλι δεκτά στη διατραπεζική αγορά από ξένες τράπεζες ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές repos με έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, πρόκειται για μικρού ύψους και περιορισμένης διάρκειας συναλλαγές, ωστόσο αποτελούν σημάδι ότι ο “ελληνικός κίνδυνος” γίνεται και πάλι αποδεκτός.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι εγχώριες τράπεζες έχουν αντλήσει από τη διατραπεζική αγορά περίπου 19 δισ. ευρώ ρευστότητας, τη στιγμή που το καλοκαίρι του 2015 το αντίστοιχο ποσό είχε περιοριστεί στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σημαντική επιδείνωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σημαντική άνοδο εμφανίζουν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, μετά την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για το χρέος και την αξιολόγηση.

«Δεδομένου του πώς έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, ακόμη μία καθυστέρηση δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη» σχολιάζει ο Μπέντζαμιν Σρόιντερ, αναλυτής της ING.

«Αυτή τη φορά όμως, οι προσδοκίες ήταν υψηλές, καθώς η Ελλάδα είχε εγκρίνει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα» σπεύδει να προσθέσει.

Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, χρειάζεται επιπλέον ρευστότητα προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα, ύψους 7,3 δισ. ευρώ και επομένως, η εκταμίευση της επόμενης δόσης κρίνεται ως απολύτως αναγκαία.

Το ΔΝΤ, προκειμένου να «ανάψει» το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, απαιτεί μεγαλύτερο ρεαλισμό ως προς τις προβλέψεις της οικονομίας, αλλά και περισσότερη σαφήνεια ως προς τα επικείμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το αδιέξοδο στο χθεσινό Eurogroup, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει δυσμενώς το κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς οι αποδόσεις των 5ετών κρατικών ομολόγων αυξάνονται κατά 37 μονάδες βάσης στο 5,90%.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημειώνουν άνοδο κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,802% και οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων καταγράφουν αύξηση κατά 27 μονάδες βάσης στο 5,762%.

Το προηγούμενο διάστημα, χάρη στις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας, οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν υποχωρήσει κάτω του 5% -το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει τις επαφές με κορυφαίες τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επιστροφής στις αγορές ομολόγων, ακόμη και εντός του Ιουλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*