Euler Hermes Γαλλία 2017 Βαρόμετρο: Αρση αβεβαιοτήτων και ανάπτυξη

της Ελενας Ερμείδου

Ο πόλεμος των τιμών φέρεται να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των επενδύσεων για την γαλλικές εταιρείες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις  μεταξύ Ιανουαρίου – Απριλίου 2017, σε πάνω από 1000 επιχειρήσεις, η μεγαλύτερη ασφαλιστική πιστώσεων στο κόσμο, η Euler Hermes. Η έρευνα, εν τούτοις μαρτυρά ότι το κλίμα εμπιστοσύνης επανέρχεται στην Γαλλία και οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να ρίξουν επενδυτικά κονδύλια στην αγορά. Βεβαίως και άρση της πολιτικής αβεβαιότητας που καθόρισε εν πολλοίς το τοπίο της Γαλλίας το τελευταίο διάστημα αλλά και τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται για την ενίσχυση του γαλλικού επιχειρείν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα οι μισές εταιρείες εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος των επενδύσεων είναι αυτός της κερδοφορίας, ωστόσο μία στις 3 εταιρείες δρομολογεί επενδύσεις μέσα στο 2017 και εννέα στις 10 προσδοκά βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας το 2017 με σταθεροποίηση.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών είναι βασικός παράγοντας για την ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας το 2017 συνομολογούν τα ευρήματα της έρευνας. Σύμφωνα με την έρευνα το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% το 2017 και κατά 2,3% το 2018.

Οι επενδύσεις των νοικοκυριών αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 3,6% το 2017 και 4% το 2018 μετά από μία αύξηση 2,4% το 2016. Οι αύξηση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την άνοδο των επενδύσεων στο τομέα των κατασκευών. Οι επενδύσεις επίσης του δημοσίου τομέα  (+2% το 2018 από -0,1% το 2017) που αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο από το 2018 θα ενισχύσουν το κλίμα.

Θετικό είναι το κλίμα και στο επιχειρείν. Ο τζίρος των μη ενεργειακών κλάδων αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη το 2017 και το 2018 κατά 2,2%. Οι οικονομικές πολιτικές αποτελούν βασικό κίνητρο για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σημειώνει η Euler Hermes και κάποια μέτρα που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν ήδη έχουν συνεισφέρει στο ήμισυ των επιδόσεων

Η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας με την πρόσφατη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ενισχύουν το σενάριο ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας από το 1,4% στο 1,5%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*