Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο – το βλέμμα στο Eurogroup

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο αργά χθες το βράδυ από τη Βουλή, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις με την ψήφο δηλαδή 153 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε σύνολο 281 παρόντων (απουσίαζαν 19) όχι είπαν 128 βουλευτές. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν για μια ακόμη φορά ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών. Τα δύο αυτά άρθρα υπερψηφίστηκαν από 280 βουλευτές, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης καταψήφισε. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, έδωσε την θετική του ψήφο σε όλα τα αντίμετρα.

«Παρών» στο άρθρο 56, το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους και τονίζοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα, ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος

Κατά τα άλλα, μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους δανειστές ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 22ας Μαϊου.

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*