Στα 3,6 δισ. τα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών το 2015

Σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί έντονη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις όσον αφορά την οικονομία της χώρας, ενδιαφέρον έχει να καταγραφούν οι εξελίξεις που εμφάνισαν οι επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ αυτών και κλάδος ασφαλειών του  χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ICAP, σχετική βελτίωση παρουσίασε ο κλάδος των Ασφαλειών, η οποία όμως ήταν μικρής έκτασης. Τα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε €3,6 δισ. περίπου το 2015, αυξημένα κατά 5,4% έναντι του προηγουμένου έτους. Σε επίπεδο  λειτουργικών κερδών υπήρξε αισθητή αύξηση (7,3%). Αντίστοιχη εξέλιξη χαρακτήρισε και το τελικό αποτέλεσμα, με τα κέρδη προ φόρου να ανέρχονται σε €468,7 εκ. το 2015, αυξημένα κατά 7,4% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, η εικόνα που παρουσίασε ο κλάδος των Τραπεζών επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, με τη συσσώρευση και νέων ζημιών το τελευταίο έτος. Συγκεκριμένα, το 2015 τα συνολικά έσοδα των 10 τραπεζών που περιλαμβάνονται στην ανάλυση μειώθηκαν κατά 8,5%, ανερχόμενα σε €9,8 δισ. Ωστόσο, οι αισθητά αυξημένες προβλέψεις και παράλληλα τα πολύ υψηλά λειτουργικά έξοδα, οδήγησαν και πάλι σε καταγραφή υπέρογκων ζημιών, ύψους €13,6 δισ. συνολικά το 2015 (έναντι ζημιών €8,2 δισ. το 2014).

Λοιπών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών

Ο συνολικός κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση (σχεδόν 10%) το 2015, ενώ λιγότερο έντονη ήταν η βελτίωση των αντίστοιχων μεικτών κερδών (5,5%). Τα λειτουργικά αποτελέσματα παρέμειναν αρνητικά. Τελικά, οι ζημίες χρήσεως περιορίστηκαν μόνο οριακά (-0,6%) και διαμορφώθηκαν σε €308,3 εκ. το 2015.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*