Allianz: Ξεκινά έρευνα για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών οχημάτων

της Ελενας Ερμείδου

Η Allianz Γερμανίας έχει ξεκινήσει συνεργασία με τοπική αυτοκινητοβιομηχανία με στόχο αναδείξει τις τα τρωτά σημεία των ηλεκτρονικών οχημάτων τα οποία μπορεί να γίνουν στόχος των κυβερνοεγκληματιών.

Καθώς τα συστήματα των ηλεκτρονικών οχημάτων έχουν αυξηθεί, αυξάνονται και τα τρωτά τους σημεία, σύμφωνα με τον Stephan Gerhager, επικεφαλής στην ασφάλεια της πληροφορίας στην Allianz Γερμανίας.

“Ξεκινήσαμε την έρευνα αυτή, καθώς ως ασφαλιστές, θέλουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που τα οχήματα αυτά μπορούν να προστατευτούν από τους εγκληματίες», ο ίδιος τόνισε στο συνέδριο  «European Identity & Cloud Conference 2017» στο Μόναχο.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν πάνω από 100 μονάδες ελέγχου (ECUs), οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για την λειτουργία των συστημάτων, όπως το σύστημα των φρένων και αλλά συστήματα ασφαλείας. Σπάνια, όμως σύμφωνα με την έρευνα, τα συστήματα αυτά έχουν κάποια ταυτότητα διαχείρισης, κάποια πιστοποίηση ή κάποιο κρυπτογραφημένο κώδικα ασφαλείας.

Εισβάλλοντας, οι εγκληματίες μπορούν να παρέμβουν και να στείλουν εντολές προς άλλα συστήματα επικοινωνίας του οχήματος τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Μία άλλη πρόκληση για την ασφάλεια των οχημάτων αυτών είναι το γεγονός ότι μερικά από τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται τρέχουν μέσα από δισεκατομμύρια γραμμές κωδικών, το οποίο σύμφωνα με την Allianz σημαίνει ότι μπορεί να ανιχνευτούν ελαττώματα και να αξιοποιηθούν από τους εγκληματίες.

Αλλά, σε αντίθεση με τις δημοφιλείς εφαρμογές, στο τομέα αυτό, δεν υπάρχουν τακτικές και αυτόματες ενημερώσεις ασφαλείας του λογισμικού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*