Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αλλαγή του ασφαλιστικού, τώρα

του Βάιου Κρόκου

Για δήμευση εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και έμμεση προτροπή διακοπής του επιχειρείν κάνει λόγο σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου μετά τα σχέδια της κυβέρνησης που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019 τα οποία πλήττουν σοβαρά του ελεύθερους επαγγελματίες. Η εξέλιξη αυτή πάνω σε ένα θέμα που δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα της διάσωσης του Ασφαλιστικού της χώρας και των Ταμείων. Παράλληλα αποδεικνύει ότι συνεχίζεται η αδιέξοδη τακτική να διορθώνεται ένα το λάθος με άλλο λάθος.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται οι εισφορές αλλά κυρίως η υπέρογκη αύξηση τους, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αντίθετα θα επιδεινώσει, κάτι που ήδη φαίνεται από τις εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες χιλιάδες
ελεύθεροι επαγγελματίες έσπευσαν να κλείσουν «μπλοκάκια» κι επιχειρήσεις.

Ο νέος νόμος όμως «τονώνει» την αδήλωτη εργασία και ταυτόχρονα προκαλείται μία τεράστια «τρύπα» στα δημοσιονομικά των Ταμείων. Μάλιστα, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν τα απαιτούμενα έσοδα, τότε οι μειώσεις των συντάξεων είναι μονόδρομος. Επόμενο όλων, το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών να συρρικνώνεται, οι καταναλωτές που στηρίζουν τις υπάρχουσες επιχειρήσεις περιορίζονται κι άλλο, οι τζίροι μειώνονται συνεχώς, ακολουθούν απολύσεις εργαζομένων και τελικά «λουκέτα».

Μοναδική λύση σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. είναι να γίνει άμεσα επαναπροσδιορισμός του ασφαλιστικού μας και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αρνητικές συνέπειες των όσων έχουν γίνει έως τώρα. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και συνολικά η Κυβέρνηση, υπογραμμίζει οφείλει να πάρει καίριες αποφάσεις που από τη μία να δίνουν προοπτική επιβίωσης σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν βρεθεί αναίτια στο στόχαστρο και από την άλλη να περάσουν το μήνυμα ότι όντως ενδιαφέρονται για την κοινωνική ισότητα.

Και, επειδή όλα γίνονται στο βωμό της αύξησης των δημοσίων εσόδων, απαιτείται εδώ και τώρα διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πάταξη της φοροδιαφυγής και ουσιαστικές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μειωθεί το κενό που καταγράφεται.

Στόχος όλων αυτών θα πρέπει να είναι η αύξηση της απασχόλησης, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των ταμείων και η αύξηση των θέσεων εργασίας, ώστε να εξασφαλιστεί η τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Η οικονομία τέλος εξηγεί ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. θα πρέπει πλέον να στηριχθείσε υγιείς επιχειρηματικές προσπάθειες και όχι στον μεγάλο εργοδότη που άκουγε στο όνομα «Δημόσιο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*