Ταμείο επενδύσεων 1 δισ. δολαρίων ιδρύει η Ping An

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η  Ping An ανακοίνωσε την δημιουργία επενδυτικού ταμείου ύψους 1 δισ. δολάρια για τοποθετήσεις στους κλάδους υγείας και νεοφυών χρηματοοικονομικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (fintech), σε μια ένδειξη της επιθυμίας της κινεζικής ασφαλιστικής εταιρείας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας της εκτός των εθνικών συνόρων.

Η Ping An, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία του κόσμου από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας και τέταρτη μεγαλύτερη από πλευράς ενεργητικού έχει αποκτήσει φήμη ικανού επενδυτή, έχοντας αναπτύξει -μεταξύ άλλων- την Lufax, κινεζική πλατφόρμα διαχείρισης ενεργητικού αξίας 19 δισ. δολ. και την Good Doctor, εφαρμογή για θέματα υγείας που αξιολογείται στα 3 δισ. δολ.

Επικεφαλής του νέου fund, ονόματι Global Voyager, θα είναι ο Jonathan Larsen, πρώην βετεράνος της Citigroup που θα γίνει και επικεφαλής επενδύσεων της Ping An. Οπως δήλωσε ο ίδιος, “Η Ping An είναι κυρίως κινεζική εταιρεία αλλά βρίσκονται στο σημείο όπου εξετάζουν ευκαιρίες επέκτασης στο εξωτερικό και το fund παρέχει έναν καλό τρόπο πρόσβασης σε αυτές…”.

Η Ping An ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα κέρδη α’ τριμήνου ύψους 23 δισ. γιουάν (3,3 δισ. δολ.) αυξημένα 11% σε ετήσια βάση και αύξηση της πελατειακής της βάσης στα 138 εκατ. άτομα. Η εταιρεία απασχολεί 275.000 άτομα και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της Peter Ma αποκαλείται ο “τρίτος Μα” στην Κίνα, δίπλα από τον Jack Ma  της Alibaba και τον Pony Ma της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Tencent.  Και οι τρεις εταιρείες έχουν επενδύσει στην Zhong An, online ασφαλιστική εταιρεία με φήμη για….πρωτότυπες ασφαλιστικές καλύψεις, όπως π.χ. την ασφάλιση φιλάθλων έναντι πιθανότητες να πάθουν βλάβη στο συκώτι (από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ 😉 κατά το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου του 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*