Ι. Χατζηθεοδοσίου: Ζητά αλλαγή τρόπου υπολογισμού των προμηθειών

Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των προμηθειών που λαμβάνουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι ζητεί ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριο Αθηνών, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος τάσσεται και υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος ασφαλίστρων.

 Ο ίδιος μιλώντας στο IW τονίζει ότι, οι προμήθειες των ασφαλιστών θα πρέπει να υπολογίζονται επί των μικτών ασφαλίστρων και, στο βαθμό που θα ισχύσει κάτι ανάλογο, θα πρέπει να υπάρξει και η σχετική «διόρθωση» του ποσοστού βάσει του οποίου καθορίζονται σήμερα οι προμήθειες ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι ασφαλιστικές εταιρείες.

 Ο κ. Χατζηθεοδοσίου προτείνει τις ανωτέρω αλλαγές στο πλαίσιο των όσων θα ισχύσουν με την εφαρμογή από το Φεβρουάριο του 2018 της οδηγίας IDD για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

 Όπως εξηγεί, το νέο καθεστώς θα προβλέπει για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο την αναγραφή της προμήθειες που λαμβάνει ο ασφαλιστής ως ποσοστό επί του ασφαλιστήριου. Με το καθεστώς υπολογισμού των προμηθειών που ισχύει σήμερα, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο η προμήθεια θα υπολογίζεται επί των καθαρών ασφαλίστρων και όχι επί των μικτών, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος λανθασμένα να θεωρεί ότι οι αμοιβές των διαμεσολαβούντων είναι υψηλές. Εφόσον όμως ο υπολογισμός θα γίνεται επί των μικτών ασφαλίστρων, το ποσοστό βάσει του οποίο θα καθορίζονται οι αμοιβές θα μειωθεί και άρα ο καταναλωτής θα μπορεί να αντιληφθεί και να υπολογίζει ορθά ποιο είναι το πραγματικό ποσό με το οποίο θα επιβαρύνεται για την πληρωμή του διαμεσολαβητή – συνεργάτη της ασφαλιστικής εταιρείας.

Σημειώνεται ότι, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ΤτΕ και της αγοράς για την προσαρμογή της οδηγίας IDD στο εθνικό δίκαιο έχουν ήδη αρχίσει, με τις δύο πλευρές να έχουν συναντηθεί τουλάχιστον 15 φορές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*