Tablet in hands

Νέες τεχνολογίες: Αλλάζει το πλαίσιο Ευθυνών;

της Ελενας Ερμείδου

Καμία τροποποίηση δεν χρειάζεται να γίνει στο τρέχον καθεστώς Ευθυνών, ούτε να εισαχθούν ειδικοί κανόνες Ευθυνών για τις νέες τεχνολογίες δήλωσε η Insurance Europe στην διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επανεξέταση της σχετικής Οδηγίας για την Ευθύνη Προϊόντων, (PLD).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ήδη συστήματα που προστατεύουν τους καταναλωτές από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός ασφάλισης αστικής ευθύνης και ασφάλισης γενικών ευθυνών λειτουργούν αποτελεσματικά στην πράξη σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες.

Η Insurance Europe επίσης τόνισε ότι οι διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες παρουσιάζουν διαφορετικούς κινδύνους, θέτοντας διαφορετικά ζητήματα ευθύνης. Η προσοχή, συνεπώς θα πρέπει να δοθεί σε κάθε ένα ξεχωριστά τεχνολογικό τομέα και κάθε μία ξεχωριστή αγορά.

Ο σκοπός αυτών είναι να μην εισαχθεί λύση «ενιαίου μεγέθους για όλα τα ζητούμενα», η οποία δεν θα λαμβάνει υπ’ όψιν το υφιστάμενο πλαίσιο ευθυνών και θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για την ανάπτυξη τόσο των νέων τεχνολογιών όσο και την ανάπτυξη ασφαλιστικών προϊόντων.

Συνολικά, η Insurance Europe πιστεύει ότι οποιαδήποτε παρέμβαση σχετικά με το πλαίσιο Ευθύνης για τις νέες τεχνολογίες θα είναι πρόωρη και ότι η ισχύουσα νομοθεσία περί ευθύνης παρέχει επαρκή προστασία στους καταναλωτές, ενώ, αφήνει χρόνο στους ασφαλιστές να αναπτύξουν τα σωστά ασφαλιστικά προϊόντα για τους αναδυόμενους κινδύνους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*