groupama, καμπάνια 2018

Με «Α» βαθμολογεί την Groupama o οίκος Fitch

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Groupama προχώρησε η Fitch Ratings, καθώς ο διεθνής οίκος αναθεώρησε σε Α (από BBB+) την βαθμολογία για την χρηματοοικονομική ισχύ του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου (Insurer Financial Strength- IFS) και σε BBB+ (από ΒΒΒ) την βαθμολογία για την έκδοση τίτλων (Issuer Defaulting Rating0IDR).  Η προοπτική και για τις δυο αξιολογήσεις είναι “σταθερή”.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν, του διεθνούς οίκου, η αναβάθμιση ακολουθεί τις πρωτοβουλίες που έλαβε η διοίκηση της Groupama για την βελτίωση του προφίλ κινδύνου του ομίλου και  την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της εταιρείας στο τέλος του 2016.  Από την άλλη πλευρά, η Fitch κάνει λόγο για σχετικά υψηλό δείκτη στοιχείων ενεργητικού υψηλού ρίσκου προς ίδια κεφάλαια (102% στο τέλος του 2016 από 127% ένα χρόνο πριν) και για το σημαντικό ποσοστό υπεραξιών (27%) στα ίδια κεφάλαια της Groupama.

Η διοίκηση της Groupama μείωσε ταχύτερα από οτι ανέμενε η Fitch την έκθεσή της σε μετοχές και ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Για το 2017, ο οίκος παρατηρεί ότι η βαθμιαία αύξηση του ποσοστού των unit linked προϊόντων στο χαρτοφυλάκιο ζωής του ομίλου μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή του θέση. Η  Groupama σκοπεύει επίσης να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της εκδίδοντας τα λεγόμενα ‘certificats mutualistes‘, πιστοποιητικά αμοιβαίας ασφάλισης που προσιδιάζουν στις κοινές μετοχές και έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τις συνεταιριστικές εταιρίες στη Γαλλία. Τα εν λόγω πιστοποιητικά υπολογίζονται στα απεριόριστα ίδια κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης κατά Solvency II.

O δείκτης χρηματοοικονομικής μόχλευσης (Financial Leverage Ratio-FLR) της Groupama βελτιώθηκε την τελευταία πενταετία και διαμορφώθηκε στο 28% στο τέλος του 2016. Εάν ωστόσο οι υπεραξίες δεν υπολογιστούν στα ίδια κεφάλαια, ο δείκτης ανέρχεται σε 36%. Η Fitch αναμένει ότι η Groupama  θα παρουσιάσει χαμηλή, αλλά σταθερή κερδοφορία.

Για τη χρήση του 2016, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 322 εκατ. ευρώ από 368 εκατ. ευρώ το 2015. Το λειτουργικό αποτέλεσμα μειώθηκε οριακά εξαιτίας των χαμηλότερων επιτοκίων και τις ασθενέστερες επιδόσεις στο underwriting εκτός του κλάδου ζωής. Ωστόσο, τα κεφαλαιακά κέρδη που ενεγράφησαν από την πώληση ιταλικών κρατικών ομολόγων αντιστάθμισαν τις απώλειες από  την μείωση της υπεραξίας των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Τουρκία.

Η Fitch επισημαίνει οτι καταλυτικά για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Groupama θα μπορούσαν να λειτουργήσουν η διαμόρφωση του συνδυασμένου δείκτη κάτω από το 100%, η αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 7% (από 5% το 2016)  και η βελτίωση του δείκτη FLR κάτω από το 24% (συνυπολογιζομένων και των αρνητικών υπεραξιών στις μετοχές).

Στον αντίποδα, η αξιολόγηση θα μπορούσε να υποβαθμιστεί εάν o όμιλος αυξήσει τον βαθμό επικινδυνότητας στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο, εάν ο δείκτης FLR αυξηθεί πάνω από 32% και εάν αποδυναμωθεί ουσιωδώς η κεφαλαιακή επάρκεια της Groupama.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*