Ποιος πληρώνει για την γήρανση του πληθυσμού;

της Ελενας Ερμείδου

Ζούμε περισσότερο. Εχουμε λιγότερα παιδιά. Και η κοινωνία μας γηράσκει όλο και περισσότερο. Μέχρι το 2050, σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκοσμίου πληθυσμού θα έχει ξεπεράσει την ηλικία των 65, σύμφωνα με την Swiss Re.

Καθώς αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στην μέση ηλικία και άνω, αυξάνονται και οι προκλήσεις για το πώς αυτό το ποσοστό του πληθυσμού θα μπορεί να διασφαλίσει την οικονομική του ευμάρεια.

Το γεγονός αυτό καθορίζει και τις ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά στο μέλλον.

Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Swiss Re, όσο, και αν η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί πλέον νέο κανόνα και οι μεσήλικες  θα αποτελούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δεν έχει βρεθεί ο κανόνας για την αντιμετώπιση αυτής της ομάδας ανθρώπων.

Θα πρέπει να σχεδιαστούν νέες λύσεις συνταξιοδότησης για την μερίδα των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι έχουν να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες.

Ο σχεδιασμός νέων προϊόντων δεν θα πρέπει να βασιστεί σε ένα «καλούπι» «Ένα νούμερο δεν χωράει σε όλους» αναφέρει η Swiss Re. Για να δοθούν επιτυχημένες λύσεις θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα: Ποιες είναι οι ελπίδες των ανθρώπων αυτών, ποιοι οι φόβοι, ποιες οι ανάγκες των δυνητικών πελατών.

Μελέτη της Swiss Re με τίτλο “Who Pays for Ageing” αποτελεί βασικό σημείο εκκίνησης για την αναγνώριση των ευκαιριών και των αναγκών και για το πώς οι ασφαλιστές μπορούν να συμβάλλουν ώστε να μειώσουν το κενό περιορίζοντας τις υποχρεώσεις του κράτους και παρέχοντας καλύτερη υποστήριξη προς τους μεσήλικες.

Η Swiss Re σύμφωνα με ανακοίνωση της αναζητά συνεργάτες /ασφαλιστές που είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν νέους τρόπους και λύσεις ώστε να συμβάλλουν στην καλύτερη ζωή των ηλικιωμένων ατόμων από οικονομική άποψη και να τους βοηθήσουν να ζήσουν με ασφάλεια.

Για περισσότερες πληροφορίες: Domenico Savarese Global head of Ageing T +41 43 285 39 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*