Ομαδικά ασφαλιστήρια: Ποιοι φορολογούνται και υπό ποίες προϋποθέσεις

Ως εισόδημα λογίζεται η από 23 Ιανουαρίου παροχή ασφαλίσματος που καταβάλλεται από δικαιώματα που απορρέουν από ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα τα οποία έχουν συνάψει οι ασφαλιστικές εταιρείες με τους εργαζόμενους σε αυτές.

Τα ανωτέρω προβλέπει η υπ’ αρίθμ. ΠΟΛ.1054/5.4.2017 εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία κοινοποιήθηκε η υπ’ αρίθμ. 22/2017 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε αποδεκτή από το διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.

Όπως, ωστόσο, σημειώνεται στην εγκύκλιο, για να ισχύσουν τα προαναφερόμενα απαραίτητη είναι η σωρευτική συνδρομή των κατωτέρω προϋποθέσεων:

α. Ομαδική ασφάλιση του προσωπικού της επιχείρησης από τον εργοδότη.

β. Ο εργοδότης, συνάπτοντας γνήσια σύμβαση υπέρ τρίτου, αναλαμβάνει να καλύπτει αυτός, ολικά ή μερικά το ασφάλιστρο.

γ. Η ασφάλιση αυτή να επιβάλλεται από το νόμο ή να έχει αποτελέσει όρο μεταξύ του εργοδότη και των μισθωτών της εργασιακής σύμβασης ή δεσμευτικής για τον εργοδότη ΣΣΕ ή διαιτητικής απόφασης.

δ. Καταβολή του ασφαλίσματος στον εργαζόμενο, δυνάμει του συμβολαίου ομαδικής ασφάλισης, κατά το χρόνο επέλευσης της ασφαλιστικής περίπτωσης, ανεξαρτήτως της μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας του συμβολαίου.

Στην περίπτωση της μερικής καταβολής του ασφαλίστρου από τον εργαζόμενο, πρέπει να γίνει δεκτό ότι, η παροχή – ασφάλισμα κατά το μέρος της που προέρχεται από ασφάλιστρα καταβληθέντα από αυτόν (τον εργαζόμενο) μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4110/2013, δεν φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εκτός εάν τα ασφάλιστρα εξέπεσαν από το ακαθάριστο εισόδημά του και δεν φορολογήθηκαν, οπότε φορολογείται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*