Brexit

Με το βλέμμα στη μετά-Brexit εποχή οι βρετανικές ασφαλιστικές

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η δημιουργία βάσης στην ηπειρωτική Ευρώπη θα βοηθήσει τα Lloyd’s του Λονδίνου να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους στην περιοχή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, υποστήριξε ο πρόεδρος της βρετανικής ασφαλιστικής αγοράς John Nelson. Υπενθυμίζεται ότι τα Lloyd’s ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα ιδρύσουν θυγατρική στις Βρυξέλλες για να εξυπηρετούν από εκεί τους πελάτες τους στην Ε.Ε μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

“Η ΕΕ δεν είναι πολύ μεγάλη αγορά για εμάς, αλλά αυτό μπορεί να βελτιωθεί”, σχολίασε ο κ. Nelson από το βήμα ασφαλιστικού συνεδρίου στο Λονδίνο. “Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε απρόσκοπτα όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών μας και μετά το Brexit”.

“Brexit-ready” (δηλαδή πανέτοιμος για το Brexit) δήλωσε ο πρόεδρος της Aviva, Adrian Montague, τονίζοντας ότι η εταιρεία του δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Nigel Wilson, διευθύνων σύμβουλος της Legal & General, υποστήριξε ότι η νευρικότητα για το Brexit θα οδηγήσει τη βιομηχανία σε αναζήτηση ευκαιριών εκτός Ευρώπης.

Στην παρούσα φάση, οι βρετανικές ασφαλιστικές υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες της Solvency II που τέθηκαν σε ισχύ πέρυσι (με υψηλό κόστος) και ήδη ορισμένοι βουλευτές έχουν θέσει επί τάπητος το ενδεχόμενο χαλάρωσης του πλαισίου μετά το Brexit.

Ο κ. Nelson των Lloyd’s, ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για επίθεση στο “δύσκαμπτο” κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ καθώς η Βρετανία θα πρέπει να δείξει ότι συμμορφώνεται με παρόμοιους κανόνες προκειμένου να διευκολυνθεί το διασυνοριακό εμπόριο.

“Θα υπάρξει μια περίοδος όπου θα πρέπει να δοθούν αμοιβαίες διαβεβαιώσεις ότι κανείς δεν θα σπεύσει να κάψει γέφυρες…Δεν υπάρχει επιθυμία, ούτε ανάγκη, να ρίξουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες “στην πυρά”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Montague.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*