Οι θεσμικές αλλαγές που θα αλλάξουν το ΕΣΥ κατά τον Ανδρέα Ξάνθο

Βέβαιος ότι οι 17 θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαρίθμησε θα συμβάλλουν στην εδραίωση αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχων και μιας ορθολογικής διαχείρισης των δημοσίων πόρων, εμφανίστηκε ο Υπουργός Υγείας, στην παρέμβαση του στην ημερίδα για τα δικαιώματα των ασθενών.

Η παράθεση των βημάτων της Αριστοτέλους προς την καταπολέμηση της διαφθοράς γίνεται την ίδια ημέρα με τη σύσταση σε σώμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία στη Βουλή, αλλά και τη διαπραγμάτευση με Θεσμούς. Μια διαπραγμάτευση που ο Ανδρέας Ξανθός εκτίμησε ότι θα έχει επιτυχή ολοκλήρωση.

«Οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» για τα θέματα του Υπουργείου Υγείας οδηγούν σε συμφωνία με κεντρικό στοιχείο τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την καθολική-ισότιμη-αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας», ανέφερε.

Βέβαια, ο κ. Ξανθός παρέθεσε, μεταξύ των αλλαγών που προωθεί η Κυβέρνηση, το ζήτημα της Δημοσιοποίησης δεδομένων, στο πλαίσιο της διαφάνειας στη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών με γιατρούς ή επιστημονικές εταιρείες.

Να θυμίσουμε ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέρριψε το αίτημα θεραπείας, ώστε να επανεξετάσει την απόφαση της που περιορίζει τα στοιχεία που δημοσιεύονται. Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας δεν έχει αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η Αριστοτέλους.

Οι 17 θεσμικές αλλαγές που παρέθεσε ο κ. Ξανθός είναι:

-Νέος νόμος για τις προμήθειες ( βγήκε σε δημόσια διαβούλευση)

-Μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ ( βγήκε επίσης σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο νόμου )

-Διαφανής λίστα χειρουργείου , παράλληλα με την αντιμετώπιση των γνωστών δυσλειτουργιών του ΕΣΥ ( μεγάλες αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις, ελλιπής στελέχωση αναισθησιολογικών τμημάτων , ανεπαρκείς υποδομές κλπ )

-Γραφεία προστασίας των Δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία

-Αναβάθμιση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο σύστημα Υγείας ( «Ατλας Υγείας» , σύστημα επιχειρηματικής ευφϋίας στα νοσοκομεία (BI) , ατομικός ηλεκτρονικός φάκελλος υγείας )

-Απεξάρτηση του ΕΣΥ από τις ιδιωτικές εργολαβίες στον τομέα των υποστηρικτικών υπηρεσιών ( καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη κλπ)

-Εφαρμογή συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών (DRG’S)

-Μέτρα ( πρόληψης-καταστολής) για το φακελάκι

-Ενίσχυση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού και ειδικά των γιατρών, εδραίωση της κουλτούρας της τεκμηριωμένης ιατρικής αλλά και του συστηματικού ελέγχου και αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών , των κλινικών , των δομών, του ανθρώπινου δυναμικού και συνολικά του Συστήματος υγείας . Έτσι μόνο μπορεί να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Σύστημα Υγείας και τις διαδικασίες του και δεν θα αναζητείται «παράκαμψη» ή «ειδική σχέση» .

-Ενίσχυση της πειθαρχικής διαδικασίας για τους γιατρούς ( Πειθαρχικά Συμβούλια ΥΠΕ, Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο), προτεραιοποίηση περιστατικών διαφθοράς και χρηματισμού , δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας από ασθενή ή συγγενή ( πχ μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ) που υπό προϋποθέσεις θα ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ( ΣΕΥΥΠ, ΣΔΟΕ ) .

-Aλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική με έμφαση στην ανάπτυξη αξιόπιστου μηχανισμού αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και των τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), καθώς και αξιόπιστου μηχανισμού Διαπραγμάτευσης αποδεκτών τιμών αποζημίωσης για τα ακριβά φάρμακα .

-Ενσωμάτωση στη Θετική Λίστα ενισχυμένων «φίλτρων» και κριτηρίων ΗΤΑ για την αποζημίωση των νέων φαρμάκων .

-Αναβάθμιση των διαγνωστικών -θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

-Δημοσιοποίηση δεδομένων – διαφάνεια στη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών με γιατρούς ή επιστημονικές εταιρείες .

-Προώθηση των κλινικών μελετών με κανόνες και έλεγχο , ιδιαίτερα για τις μη παρεμβατικές .

-Κριτήρια για την αξιολόγηση των Διοικητών των νοσοκομείων με έμφαση στην κάλυψη των αναγκών υγείας , την εξυπηρέτηση του ασθενή και την ποιοτική φροντίδα , τη διαφανή διακυβέρνηση και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος .

-Υλοποίηση της Ειδικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Υγεία σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και τη Γενική Γραμματεία Διαφθοράς .

Παρά τα βήματα βελτίωσης στο ΕΣΥ, που διακρίνει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια «δύσκολη εξίσωση: τήρηση των δημοσιονομικών περιορισμών και των συμφωνηθέντων με τους δανειστές + μέτρα ανακούφισης και προστασίας των αδύναμων + στήριξη του ΕΣΥ με ανάπτυξη της ΠΦΥ + διαρθρωτικές αλλαγές για τη συνολική ανασυγκρότηση του Συστήματος Υγείας».

«Πάνω απ’ όλα όμως, αυτό που κυρίως χρειάζεται για τη δραστική αντιμετώπιση της διαφθοράς και την ενδυνάμωση της ανθρωποκεντρικής και ποιοτικής φροντίδας είναι ένα σταθερό μέτωπο μεταξύ Πολιτείας, Πανεπιστημίου, Αυτοδιοίκησης, επαγγελματιών υγείας, συλλόγων ασθενών και Κοινωνίας, για την υπεράσπιση της Υγείας ως καθολικού κοινωνικού δικαιώματος, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες , με προτεραιότητα στις ανάγκες, στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια των πολιτών», κατέληξε ο Υπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*