Η άνοδος του cyber risk και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε

του Βαίου Κρόκου

Πληθαίνουν οι κίνδυνοι και η ανησυχία γύρω από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει σαφής αύξηση των κρουσμάτων σε σημείο που εντάσσεται πλέον στις βασικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν δαπανηρή διακοπή των εργασιών μιας επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΟΝ το έγκλημα στον κυβερνοχώρο «σκαρφάλωσε» στην 5η θέση από την 9η προηγουμένως στην λίστα των βασικών αιτιών κινδύνους.

Κατά συνέπεια, το cyber risk κάνει πλέον όλο και πιο «αισθητή την παρουσία του» στην λειτουργία των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να αναζητούνται συνεχώς προληπτικές λύσεις και να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο.

Οι υποχρεώσεις γνωστοποίησης, αποτελούν μια τάση σε διεθνές επίπεδο, όπως για παράδειγμα ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ, που τίθεται σε ισχύ το 2018.

Ο πρόσφατος Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2016/679 General Data Protection Regulation (GDPR) που έχει ως στόχο την προστασία των δεδομένων αποτελεί την μεγαλύτερη αλλαγή τα τελευταία 20 χρόνια σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου.

Αφορά όλους τους τομείς – ιδιωτικές επιχειρήσεις, συλλόγους, κρατικές αρχές, που διαχειρίζονται, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν και διακινούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, είτε έχουν έδρα και δραστηριότητα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε όχι, εφόσον τα δεδομένα αφορούν Ευρωπαίους πολίτες ή σχετίζονται με οποιουδήποτε είδους υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο κανονισμός GDPR θεσπίζει επίσης την υποχρέωση των υπεύθυνων επεξεργασίας των δεδομένων να παρέχουν διαφανείς και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στα υποκείμενα των δεδομένων όσον αφορά την επεξεργασία των δεδομένων τους και αγαθά προς Ευρωπαίους πολίτες.

Θέτει επίσης και μια σειρά υποχρεώσεων στις επιχειρήσεις σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σε όλο τον κύκλο ζωής τους, από τη συλλογή έως και την καταστροφή τους.

Τέλος, εξουσιοδοτεί τις εκάστοτε Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην Ευρώπη, να επιβάλουν για σοβαρές παραβάσεις πρόστιμα σε ύψος έως και 4% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους ή 20 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα πάντα με το ποιο είναι το μεγαλύτερο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*