ΔΝΤ: Ανέφικτο το πλεόνασμα 3,5%, απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό

της Ελενας Ερμείδου

Ανέφικτα και μη υλοποιήσιμα είναι τα πλεονάσματα 3,5%, σύμφωνα με όσα δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να οδηγούν σε προσωρινά αποτελέσματα.

Η Διευθύντρια του Ταμείου διευκρίνιζε πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι είναι απολύτως απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και πως το ήδη υπάρχον σύστημα οδηγεί αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν καλυφθεί οι όροι που έχει θέσει το Ταμείο  και για αυτό το λόγο το ΔΝΤ «δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ αποσαφήνισε πως οι εκτιμήσεις για το το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και πως τελεί υπό αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αν το 3,3% επιβεβαιωθεί τότε θα έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο αρχικός στόχος 0,50%. Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η υπέρβαση του στόχου αυτού είναι βασισμένη σε προσωρινά μέτρα.

Ρεαλιστικός στόχος για το μεσοπρόθεσμο πλεόνασμα για το ΔΝΤ είναι το 1,5%.

Μόνο όταν το χρέος της Ελλάδας καταστεί βιώσιμο, συμπλήρωσε θα μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*