Στα ύψη το θερμόμετρο του πολιτικού κινδύνου. Τι θα συμβεί στο κόσμο;

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ανεβαίνει το θερμόμετρο των πολιτικών κινδύνων. Η Marsh & McLennan, η μεγαλύτερη εταιρεία μεσιτών ασφαλίσεων του κόσμου,  δια στόματος  Evan Freely, επικεφαλής του κλάδου πολιτικού ρίσκου εκφράζει ανησυχίες για την άνοδο του λαϊκισμού, φαινόμενο που οδηγεί σε πολιτικές εντάσεις. Η KPMG από την άλλη  δηλώνει ότι οι εξελίξεις αυτές συντείνουν στην διεύρυνση της αγοράς ασφάλισης έναντι του πολιτικού κινδύνου και εκτιμά ότι η αγορά ασφάλισης έναντι των πολιτικών κινδύνων θα ανέλθει στα 10 δισ. δολάρια το 2018.

O Evan Freely, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, την κρίση του 2002 στην Αργεντινή και του 1993 στη Βενεζουέλα λέει: “Σήμερα ανησυχώ περισσότερο από ποτέ για τον πολιτικό κίνδυνο”.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της KPMG, ο αυξανόμενος λαϊκισμός στη Γαλλία, την Γερμανία, τη Ελλάδα και αλλού, έχει οδηγήσει στα ύψη το θερμόμετρο της πολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη. Αυτό σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις συντείνουν στην διεύρυνση της αγοράς ασφάλισης έναντι του κινδύνου πολιτικού ρίσκου προς τα 10 δισ. δολ. το 2018, από 8,1 δισ. δολ. το 2015. Η συμβουλευτική εταιρεία επισημαίνει ότι η ζήτηση πυροδοτείται από εταιρείες που αναζητούν ασφάλιση έναντι κυβερνο-επιθέσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Την ίδια στιγμή, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδυτικές αποδόσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του FCA. Μεταξύ των κινδύνων που εντοπίζουν είναι η εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, το Brexit και η πιθανή περαιτέρω διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί επενδυτές παρακολουθούν στενά την προεκλογική εκστρατεία της Marine Le Pen για την προεδρία, καθώς έχει δεσμευθεί μεταξύ άλλων να διεξάγει δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη.

Ακόμα και αν η Λεπέν χάσει, ο λαϊκισμός στην Ευρώπη και αλλού ήρθε για να μείνει, παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές.

“Κατά την άποψή μας πρόκειται για διαρθρωτικό φαινόμενο”, εκτιμά ο Alexander Kazan της Eurasia Group. Πρόκειται για μια θέση που συμμερίζονται και πολλοί κορυφαίοι διαχειριστές hedge fund όπως ο David Tepper του Appaloosa Management και ο Ray Dalio της Bridgewater Associates που σε έκθεση που δημοσίευσε το Μάρτιο υποστήριξε ότι ο λαϊκισμός μπορεί να αποδειχθεί πιο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τάσεων στις αγορές από ότι η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική το επόμενο έτος.

Τα λαϊκίστικα κινήματα φαίνεται επίσης να προσελκύουν στήριξη στον κυβερνοχώρο από ξένους χάκερ, εκ των οποίων πολλοί εδρεύουν στη Ρωσία, υποστηρίζει ο Raf Sanchez, υψηλόβαθμο στέλεχος της Beazley Group.

Συντονισμένες κυβερνο- επιθέσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ φαίνεται να είναι όλες ρωσικής προελεύσεως. “Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο λαϊκισμός επηρεάζει το επίπεδο του κυβερνο-κινδύνου”, υποστηρίζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*