Αποχωρεί από το ΔΣ της AIG ο John Paulson

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αποχωρεί από το ΔΣ της AIG o Αμερικανός επενδυτής (και διάσημος διαχειριστής hedge funds) John Paulson,  σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times που αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος της εκστρατείας του να δρομολογήσει την διάσπαση του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού.

Η αποχώρηση του κ. Paulson (γνωστού στην ελληνική κοινή γνώμη από τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς) λαμβάνει χώρα ένα χρόνο και κάτι αφότου ο ίδιος (όπως και ο έτερος ακτιβιστής μεγαλοεπενδυτής Carl Icahn) απέκτησαν θέση στο ΔΣ της AIG. Ο Paulson αποτελούσε τον “εγκέφαλο” της ανταρσίας μεγάλου μέρους των μετόχων κατά του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Peter Hancock που παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα, καθώς η AIG ανακοίνωσε ζημίες 3 δισ. δολ. για το δ’ τρίμηνο του 2016.

Παρότι η παραίτηση του κ. Hancock θα μπορούσε να θεωρηθεί νίκη για τον Paulson, εντούτοις ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής δεν κατάφερε να προωθήσει το σχέδιό του για διαχωρισμό των μονάδων ζωής και γενικών ασφαλειών της AIG. O κ. Icahn που είχε επίσης ταχθεί υπέρ της διάσπασης της AIG και της απομάκρυνσης του Hancock θα παραμείνει στο ΔΣ. Η αποχώρηση του Paulson ακολουθεί την απόφασή του να μειώσει δραστικά το μερίδιό του στην AIG σε κάτω από 0,5%. Η κίνηση της Paulson & Co που ήταν μια από τις 20 μεγαλύτερες μετόχους του ομίλου ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα με τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της AIG, μεγεθύνοντας την πίεση στη μετοχή της.

Μαζί με τον κ. Icahn, o κ. Paulson άρχισε να ζητά δημοσίως μεγάλες αλλαγές στην AIG τον Οκτώβριο του 2015, όταν έστειλε ανοιχτή επιστολή στη διοίκηση του ομίλου ζητώντας τη διάσπασή της σε τρεις ξεχωριστές μονάδες. Από τότε που βρέθηκε στο “στόχαστρο” των ακτιβιστών, η AIG πούλησε τη μονάδα ασφάλισης στεγαστικών δανείων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού των δραστηριοτήτων της, το οποίο όμως ήταν πολύ πιο μετριοπαθές σε σχέση με τις απαιτήσεις των ακτιβιστών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*