Ανοίγει η συζήτηση για εξεταστική στην Υγεία

ΠΗΓΗ: www.virus.com.gr

Η πρόταση των βουλευτών της συγκυβέρνησης για τη σύνθεση Εξεταστικής Επιτροπής διερεύνησης σκανδάλων στο χώρο της Υγείας συζητείται στη Βουλη, εν μέσω αντιδράσεων για την εξαίρεση από τη διαδικασία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (διαβάστε εδώ). Για τον Ανδρέα Ξανθό, όμως, η εξαίρεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι λογική.

“Η 10ωρη διαδικασία θα καταλήξει, πιστεύουμε, στην απόφαση του σώματος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για τη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν σκάνδαλα διαφθοράς στο χώρο της υγείας”, ανέφερε στη συνέντευξη τύπου για την ΠΦΥ.

Κατά τον κ. Ξανθό, είναι αδιαμφισβήτητο ότι την περίοδο 1997 – 2014 υπήρχε πάρτι στο χώρο της υγείας “Οι πολιτικές ευθύνες των κομμάτων εξουσίας της περιόδου που προηγήθηκε είναι απολύτως δεδομένες και σαφείς και αδιαμφισβήτητες”, προσέθεσε, διευκρινίζοντας οτι θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες που αφορούν είτε κρατικούς λειτουργούς είτε πολιτικά πρόσωπα.

Σκοπός είναι, αφενός, να δοθεί σήμα μηδενικής ανοχής απέναντι στις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του συστήματος υγείας και αφετέρου, να εντοπιστούν οι τρύπες του συστήματος, “τους μηχανισμούς που επέτρεψαν την εδραίωση αυτών των φαινομένων, με τελικό στόχο να θωρακίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, να εξυγιάνουμε το τοπίο και να στηρίξουμε ένα πολιτικό σχέδιο αναβάθμισης και ηθικοποίησης της δημόσιας περίθαλψης”.

Ερωτηθείς, όμως, για ποιο λόγο η διερεύνηση σταματάει στην περίοδο πριν την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε υποστήριξε πως ήταν πάντα απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς.

“Είμαστε οι πρώτοι που ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση. Διότι εμείς είμαστε οι μόνοι που δεν είχαμε οργανική σχέση με αυτό το πάρτι το οποίο βεβαίως είχε πολλούς συμμετέχοντες αλλά είχε λίγους οργανωτές. Και διότι δεν θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι είμαστε εν δυνάμει ελεγχόμενοι όλοι και ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Είχαν πάντα μέτωπο απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου και προφανώς δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι”.

Κατά τον Υπουργό Υγείας “η διαφθορά, όχι μόνο στο χώρο της υγείας, συνολικά στη λειτουργία του κράτους σε αυτή τη χώρα έχουν πολιτικό ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία”.

“Έχουμε το ηθικό και το πολιτικό δικαίωμα ακριβώς για αυτούς τους λόγους που σας είπα πριν να ζητούμε τη διερεύνηση μιας περιόδου που είναι σαφέστατη η εμπλοκή, η ανοχή, η συγκάλυψη, η ολιγωρία πολιτικών προσώπων και στελεχών των κομμάτων εξουσίας”, σημείωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*