Brexit

AM Best: Brexit και πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη…βλάπτουν σοβαρά τα ασφαλιστικά deals

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Το Brexit και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο και φέτος, κάτι που προοιωνίζεται μια ακόμη υποτονική χρονιά για deals μετά το 2016, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης AM Best.

 Κατά το 2016, η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεωμ με εμπλοκή τουλάχιστον ενός ασφαλιστικού ομίλου ανήλθε σε 5 δις. δολ, με υποχώρηση 72% σε σχέση με το 2015 και 76% σε σχέση με το 2014. Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη υπονόμευσε την κινητικότητα στο ασφαλιστικό κλάδο, καθώς οι προοπτικές για τις εταιρείες που θα συγχωνεύονταν ήταν ασαφείς. Επιπροσθέτως, η εξασθένιση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου δεν αποδείχθηκε επαρκής για να προσελκύσει αγοραστές από το εξωτερικό στην βρετανική ασφαλιστική αγορά.

«Με το Brexit και την πολιτική αβεβαιότητα στην ορίζοντα διαφαίνεται ότι δεν προκειται να προσεγγίσουμε τα υψηλά του 2014 και του 2015 φέτος», σχολιάζει ο Anthony Silverman, χρηματοοικονομικός αναλυτής της AM Best. Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό deal του 2016 ήταν η εξαγορά της ολλανδικής Delta Lloyd από την μεγαλύτερη συμπατριώτισσά της NN σε μια συναλλαγή ύψους 2,5 δις. δολ.  Το μεγαλύτερο deal της τελευταίας πενταετίας ήταν η εξαγορά της Friends Life από την βρετανική Aviva, ύψους 8,8 δισ. δολ. που έλαβε χώρα το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η βρετανική ασφαλιστική Standard Life και η εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Aberdeen Asset Management ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να συγχωνευθούν, με την αξία του δυνητικού deal να εκτιμάται στα 13,7 δις. δολ.

Σύμφωνα με την AM Best, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ δυο ομίλων από την ίδια ευρωπαϊκή χώρα  θα γίνουν λιγότερο συχνές στο μέλλον, για λόγους στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Την περίοδο 2012-2016, τα «εγχώρια» ασφαλιστικά deals αναλογούσαν στο 25% των συνολικών deals, των οποίων η σωρευτική αξία ανήλθε στα 64 δις. δολ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*