Καμία θετική επίδραση από τις πολυβιταμίνες

από το virus.com.gr

Όσοι λαμβάνουν πολυβιταμίνες με στόχο να προστατέψουν την υγεία τους, ας το ξανασκεφτούν. Μεγάλη σε αριθμό ατόμων έρευνα και πολυετής παρακολούθησή τους έδειξε ότι η λήψη πολυβιταμινών από άτομα άνω των 50 ετών δεν προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα – ακόμη και σε εκείνους με φτωχή διατροφή.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί ηλικιωμένοι λαμβάνουν καθημερινά κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με πολυβιταμίνη, αν και αποδείξεις για τα οφέλη δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με πολυβιταμίνες δεν έχουν οφέλη για την υγεία μας.

Μέχρι σήμερα, η μοναδική τυχαιοποιημένη μελέτη, στην οποία παίρνουν μέρος πάνω από 14.000 άνδρες άνω των 50 ετών είναι η λεγόμενη Physicians’ Health Study II (PHS II). Η μελέτη αυτή λοιπόν μετά από 11 χρόνια έχει δείξει ότι δεν βρέθηκε καμία σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πολυβιταμινών και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τώρα, στη νέα μελέτη, που βασίστηκε στο ίδιο δείγμα, οι ερευνητές είχαν ως σκοπό να εξετάσουν αν η λήψη πολυβιταμινών είχε αποτέλεσμα σε άτομα, που δεν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή. Και πάλι όμως δεν βρέθηκε καμία σχέση ανάμεσα στη λήψη πολυβιταμινών και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου ή τη συνολική θνησιμότητα.

«Εύλογα θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι άνδρες με φτωχή διατροφή ήταν δυνατόν να ωφεληθούν περισσότερο από τη μακρόχρονη λήψη πολυβιταμινών, όσον αφορά το καρδιαγγειακό τους σύστημα. Όμως, δεν είδαμε τέτοια επίδραση. Με δεδομένο ότι η λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων παραμένει υψηλή στις ΗΠΑ, είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε το ρόλο τους και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους», τόνισε ο επικεφαλής των ερευνητών, Howard Sesso.

Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Cardiology: http://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2615261

One comment

  1. Pingback: ΟΡΕΙΝΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*