Capital Controls: Ένα βασικό «ανοιχτό» μέτωπο της ασφαλιστικής αγοράς

Άρθρο του κ. Μιχάλη Σωτηράκου που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 48*

Η εφαρμογή των capital controls αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο στη μεταβολή της οικονομικής ζωής της Ελλάδας, όπως τη γνωρίζαμε έως τότε.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όταν ξεκίνησαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η οικονομική δραστηριότητα της χώρας επηρεάστηκε, όπως ήταν φυσικό, σε μεγάλο βαθμό: η μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων, η πιστωτική ασφυξία, η αναβολή των πληρωμών και, φυσικά, η δραματική πτώση των λιανικών πωλήσεων, ήταν ορισμένες από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις της νέας αυτής τάξης πραγμάτων.

Ειδικότερα, η ασφαλιστική αγορά χρειάστηκε να προσαρμοστεί και εκείνη στο νέο αυτό πλαίσιο λειτουργίας και να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς.

Για την NN Hellas, η πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν απολύτως ομαλή: η εταιρεία συντάχθηκε με τη νέα κατάσταση με απόλυτη συνέπεια, ενώ κατάφερε να υποστηρίξει τους πελάτες και τους συνεργάτες του δικτύου πωλήσεων πλήρως, παρέχοντας διευκρινίσεις και λύσεις σε κάθε πιθανή ερώτηση ή προβληματισμό. Επιπρόσθετα, τήρησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ασφαλισμένους της με την αδιάλειπτη καταβολή αποζημιώσεων και την υλοποίηση εξαγορών.

Όλες οι λειτουργίες της εταιρείας και το σύνολο των διαδικασιών της συνεχίστηκαν κανονικά, προστατεύοντας τις μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες της. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, η ΝΝ παρουσίασε το NN Orange Genius, ένα «έξυπνο» ασφαλιστικό-επενδυτικό προϊόν νέας γενιάς. Το προϊόν αυτό δημιουργήθηκε με στόχο να προστατεύει τον πελάτη στο ενδεχόμενο καθόδου των αγορών καθώς και να παρέχει 100% εγγύηση ασφαλίστρων στη λήξη.

Ο σχεδιασμός του NN Orange Genius καθώς και η σχετική εκπαίδευση των ασφαλιστικών της συμβούλων αποτέλεσαν για την ΝΝ μία ακόμη στρατηγική κίνηση για την παροχή ολοκληρωμένης προστασίας στους πελάτες της.

Ενάμιση χρόνο μετά, και αφού οι κεφαλαιακοί περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, το ερώτημα παραμένει: ποιο θα είναι το μέλλον μιας τέτοιας ασφαλιστικής αγοράς, που έχει πληγεί σημαντικά, και τι θα μπορούσαν να κάνουν οι εταιρείες για να ανακάμψουν και να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους;

Αυτό το απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και ενδυνάμωση. Φυσικά, για να μπορέσει να ενισχυθεί περαιτέρω ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, απαιτούνται νέες δομές, διαφάνεια και υπευθυνότητα από όλες τις εταιρείες του κλάδου.

Στην NN Hellas συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την υπάρχουσα κατάσταση ως μια ευκαιρία, για να προβάλλουμε το σύγχρονο πρόσωπο της εταιρείας: με τη δημιουργία νέων, καινοτόμων προϊόντων, προσαρμοσμένων πάντα στις ανάγκες των πελατών μας, την επένδυση της εταιρείας στις νέες τεχνολογίες, τη στήριξη των ανθρώπων του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας με χρήσιμα εργαλεία, με προσαρμοσμένη στις ανάγκες εκπαίδευση καθώς και με τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών μας μέσω σωστής εταιρικής διακυβέρνησης. Στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στους ασφαλισμένους μας και η ΝΝ να αποτελεί σταθερά την πρώτη επιλογή τους.

Η αύξηση του μεριδίου αγοράς μας από τα capital controls και μετά δείχνει ότι τα καταφέρνουμε.

* Ο κ. Σωτηράκος είναι Chief Sales Officer, NN Hellas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*