Γ. Βελιώτης: “Πρόκληση η χρηματοδότηση της Υγείας”

της Ελενας Ερμείδου

“Το μέλλον της υγείας έχει να κάνει με το μοντέλο χρηματοδότησης και τον συνδυασμό των πόρων” τόνισε σε συνέδριο που ολοκληρώθηκε πριν λίγο,  ο κος Γιώργο Βελιώτης Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Ζωής και Υγείας στην Interamerican, διευκρινίζοντας ότι η χρηματοδότηση του τομέα της Υγείας “δεν πρέπει να στηρίζεται στην συνδρομή του κράτους”.

Εξήγησε πως οι παράγοντες που οδηγούν στην μεταβολή του υπάρχοντος μοντέλου Υγείας το οποίο δεν έχει να προσφέρει στους ασφαλισμένους αξία, είναι: α. η γήρανση του πληθυσμού, β. οι τεχνολογικές εξελίξεις, γ. το προφίλ των ασθενειών.

Ο κος Γιώργος Βελιώτης έκανε μία σύντομη αναφορά στα δύο μοντέλα υγείας, στο Beveridge και το Bismarck, υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι το καλύτερο μοντέλο υγείας που εφαρμόζεται σήμερα είναι το Σουηδικό, το οποίο σύμφωνα με την δομή του “επιτρέπει την στροφή από το δημόσιο στο ιδιωτικό”, θέλοντας να αναδείξει την ευελιξία και την λειτουργικότητα του μοντέλου αυτού.

Αναφερόμενος  τέλος στις τάσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, μίλησε για πολίτες που αναζητούν καλύτερη ποιότητα στον ιδιωτικό τομέα και περισσότερη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Διαπίστωσε δε αυξανόμενη ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*