Swiss Re: Στα 121 δισ. δολάρια το κενό ασφαλιστικής προστασίας

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 54 δισ. δολάρια ανήλθαν οι ασφαλισμένες ζημιές το 2016, αυξημένες κατά 42% σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελβετικού αντασφαλιστικού ομίλου Swiss Re. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό από το 2012 που αντιστοιχεί στο 0,07% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ υπερβαίνει τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (53 δισ. δολ.) Από τις συνολικές ασφαλισμένες ζημίες, τα 46 δισ. δολ. προήλθαν από φυσικές καταστροφές και τα υπόλοιπα 8 δισ. δολ. από καταστροφές ανθρώπινης προελεύσεως.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση Sigma Report της Swiss Re, οι πλημμύρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα, οι σεισμοί στην Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και τον Ισημερινό, οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά και η χαλαζόπτωση στις ΗΠΑ προκάλεσαν τις μεγαλύτερες οικονομικές ζημίες.

Εξι στα 10 καταστροφικά γεγονότα έχουν φυσικά αίτια και αντιστοιχούν στο 95% των οικονομικών ζημιών από καταστροφές. Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών υπερβαίνει αυτές που έχουν ανθρώπινη προέλευση τα τελευταία επτά χρόνια.
Σύμφωνα πάντα με την Swiss Re, οι συνολικές οικονομικές ζημίες πέρυσι ανήλθαν στα 175 δισ. δολάρια. Καθώς λιγότερο από το ένα τρίτο αυτών είχαν ασφαλιστική κάλυψη, το λεγόμενο κενό ασφαλιστικής προστασίας διαμορφώθηκε στα 121 δισ. δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Η Βόρεια Αμερική «καλύπτει» πάνω από το 50% των ασφαλισμένων ζημιών διεθνώς. Η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή του 2016 ήταν οι χαλαζοπτώσεις που έπληξαν το Τέξας τον Απρίλιο: Προκάλεσαν ζημίες ύψους 3,5 δισ. δολάρια, το 86% των οποίων καλύπτονταν ασφαλιστικά.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας καταστροφών πέρυσι ανήλθαν σε 11.000, ένας από τους μικρότερους αριθμούς τα τελευταία χρόνια. Τα πιο θανατηφόρα γεγονότα ήταν ο τυφώνας Μάθιου (που έπληξε κυρίως την Αϊτή) και ο σεισμός στον Ισημερινό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*