Inga Beale, διευθύνουσα σύμβουλος των Lloyd's

Στις Βρυξέλλες η έδρα των Lloyds για την ΕΕ

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, λίγες ώρες αφότου η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε και επισήμως το Brexit, η ιστορική (αντ)ασφαλιστική αγορά των Lloyds του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι επιλέγει τις Βρυξέλλες για την ίδρυση θυγατρικού σχήματος, ώστε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβασή της στις χώρες της ΕΕ στη μετα-Brexit εποχή.

Καθώς η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ, το Λονδίνο, ως σημαντικό (αντ)ασφαλιστικό κέντρο φοβάται ότι θα χάσει το “διαβατήριο” που επιτρέπει σε μια εταιρεία αδειοδοτημένη σε μια χώρα της ΕΕ να συναλλάσσεται ελεύθερα στις 27 υπόλοιπες χώρες χωρίς καμία πρόσθετη προϋπόθεση.

Η διευθύνουσα σύμβουλος των Lloyds, Inga Beale, δήλωσε ότι στόχος είναι τα Lloyds να είναι έτοιμοι να αναλάβουν δουλειές στην ΕΕ χωρίς πρόβλημα αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2019. Χάρη στη νέα θυγατρική των Βρυξελλών, τα  Lloyds θα μπορούν να αναλαμβάνουν κινδύνους από τις 27 χώρες της ΕΕ και τις τρεις που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία) μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

“Οι Βρυξέλλες πληρούσαν τις κρίσιμες προϋποθέσεις παροχής ενός εύρωστου εποπτικού πλαισίου σε μια τοποθεσία στο κέντρο της Ευρώπης, κάτι που θα επιτρέψει στους Lloyds να συνεχίσουν να παρέχουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία στην ανάληψη κινδύνων στους πελάτες μας”, είπε η κ. Beale.

Τα  Lloyds υπογραμμίζουν ότι μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να σηματοδότησε την εκκίνηση των επίσημων διαπραγματεύσεων με την ενεργοποίηση του Αρθρου 50, πλην όμως η Βρετανία θα παραμείνει πλήρες μέλος της ΕΕ για τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμη. Επομένως δεν υπάρχει άμεση επίπτωση στα υφιστάμενα συμβόλαια, αυτά που ανανεώνονται ή τα νέα, με χρονικό ορίζοντα την επόμενη διετία.
“Είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση της Βρετανίας και η ΕΕ να διαπραγματευθούν μια συμφωνία που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό όχι μονο για το City αλλα και για την Ευρώπη να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία”, κατέληξε η κ. Beale.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια των υπόλοιπων μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων που μέχρι τώρα είχαν το Λονδίνο ως έδρα τους για την Ευρώπη, η αμερικανική AIG έχει ήδη εξαγγείλει την δημιουργία νέας θυγατρικής στο Λουξεμβούργο. H Beazley ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι έχει καταθέσει αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας για λήψη άδειας ώστε να “εξευρωπαϊστεί” η αντασφαλιστική θυγατρική της στην Ιρλανδία. Η Hiscox αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις εποπτικές αρχές του Λουξεμβούργου και της Μάλτας για την δημιουργία νέας ασφαλιστικής βάσης για τους πελάτες της από την ΕΕ.

Τέλος, η XL Catlin (που εδρεύει στις Βερμούδες) είπε ότι η θυγατρική της στη Μ. Βρετανία, XL Insurance Company SE έχει υποκαταστήματα σε όλη την Ευρώπη και λειτουργεί υπό το καθεστώς της “Ευρωπαϊκής Εταιρείας” (Societe Europeen), κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει εύκολα την έδρα της σε διαφορετική χώρα της ΕΕ εάν απαιτείται, υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*