Η ΕΕ “στριμώχνει” την Κυβέρνηση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

από το virus.com.gr

Εξηγήσεις καλείται να δώσει η Κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφορικά με τη θεσμοθέτηση απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Πιο συγκεκριμένα, στη βάση αναφοράς που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, η σχετική Επιτροπή καλεί με επιστολή της τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Οικονομίας να διευκρινίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άλλαξε το καθεστώς. Το ερώτημα που τίθεται στις ελληνικές αρχές είναι εάν νομοθέτησε με ελεύθερη βούληση ή κατόπιν πιέσεων που της ασκήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφασίσει πως η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας και λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς, λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα Υγείας.

Όπως έχει υποστηρίξει όμως ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε παρά τη θέλησή της υπό το καθεστώς εκβιασμού από τους «θεσμούς».

Στο «φόντο» των προαναφερόμενων εξελίξεων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητάει, πέραν της καταδίκης της Κομισιόν, να υποχρεωθεί η τελευταία να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, καθώς και την αντικατάστασή της από νέα – προϊόν διαβούλευσης με τους φαρμακοποιούς και την κοινωνία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*