Eθνική Ασφαλιστική: Πάνω από 200 εκατ.το bancassurance, στα 750 εκατ. το τίμημα για το 75% της εταιρείας

Σε λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως τη ‘φήμη και πελατεία’ αλλά και την αναγνωρισιμότητα της ονομασίας θα κριθεί το τίμημα και η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η διοίκηση της Τράπεζας προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να κερδίσει όσο δυνατόν μεγαλύτερο τίμημα παραχωρώντας όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία του Ενεργητικού και μάλιστα διατηρώντας  τα πλέον αναγνωριστικά στο δικό της χαρτοφυλάκιο.  Το πιο κρίσιμο ζήτημα που εξετάζεται είναι το Bancassurance δηλαδή η δυνατότητα πωλήσεων προιόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής (αλλά και της ΕΤΕ) μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα.  Σύμφωνα με πληροφορίες του I.W,  το bancassurance αποτιμάται από τους δύο συμβούλους πώλησης σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ  ενώ το υπόλοιπο ενεργητικό μαζί  με τις όποιες συνέργειες που προκύπτουν από τις συμφωνίες με τους διαμεσολαβούντες  εκτιμώνται σε περίπου 600-700 εκατ. ευρώ.

Οι δύο ξένοι σύμβουλοι  (Goldman Sachs, Morgan Stanley) εκτιμούν ότι το συνολικό τίμημα για το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνεται κοντά στο 1 δις. Ευρώ  (περίπου όσο κοστίζουν οι αντίστοιχες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης)  και ότι για το 75% το τίμημα θα ξεκινά από 600 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 750 εκατ. ευρώ , ποσό που είναι εγγεγραμμένο στις προβλέψεις του ομίλου ΕΤΕ για την επικείμενη πώληση.

Θέλει να κρατήσει το ιστορικό τετράγωνο στην Κοραή

Αξίζει να σημειωθεί  ότι για πρακτικούς αλλά και ιστορικούς λόγους η διοίκηση της ΕΤΕ θέλει να κρατήσει το όνομα (λογότυπο) της Εθνικής Ασφαλιστικής και ορισμένα παλαιά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας όπως για παράδειγμα το ιστορικό οικοδομικό τετράγωνο της Κοραή , όπου βρίσκονται οι ιστορικές φυλακές στις οποίες μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής εκατοντάδες αγωνιστές.   Η κίνηση αυτή έχει σαφώς ιστορική και συναισθηματική αξία αλλά εμπεριέχει και οικονομική αφού το κεντρικό αυτό αθηναικό τετράγωνο έχει αντικειμενική αξία πολλών εκατομμυρίων ευρώ.  Πάντως για το θέμα αυτό δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση ακόμη από την πλευρά της ΕΤΕ, των συμβούλων και των ενδιαφερόμενων  (3 κινεζικών funds και του ελληνο-αμερικανικού fund του J. Kalamos) οπότε είναι σχετικά πρώιμο να υπάρξει κάποια απόφαση.

Σημασία στο λογότυπο (σήμα) της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το σήμα της Εθνικής Ασφαλιστικής θέλει να κρατήσει η Τράπεζα προκειμένου να το διαχειριστεί με τρόπο που θα διαφυλάσσει τα δικά της συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντας της Εθνικής Ασφαλιστικής . Με δεδομένο ότι κανείς από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία θεωρείται βέβαιο ότι, εφόσον ο διαγωνισμός τελεσφορήσει, η μεταβίβαση του ελέγχου της Εθνικής Ασφαλιστικής θα συνοδευτεί και από σύμβαση μακροχρόνιας ενοικίασης του σήματος. Άλλωστε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μερίδιο αγοράς ασφαλιστική εταιρεία της χώρας και ένα μέρος του τιμήματος θα αντανακλά την ισχυρή φήμη και πελατεία της.  Η Εθνική ανέβασε στο data room πρόσφατα το σχέδιο σύμβασης bancassurance που σύμφωνα με πληροφορίες η διάρκεια της νέας σύμβασης θα ξεπερνά τα 10 χρόνια ενώ θα υπάρχουν και διάφορες αιρέσεις.

Το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Ασφαλιστικής ξεπερνά σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2012 , η Εθνική Ασφαλιστική έχει ένα χαρτοφυλάκιο με αυξημένα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν μέσο κόστος κτήσης  στα 25 λεπτά / ευρώ και τώρα η μέση τιμή τους είναι στα 70 λεπτά / ευρώ.  Ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο ακινήτων είναι μεγάλο και συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του επενδυτικού κινδύνου στα Solvency II .  To γεγονός αυτό θα αποτιμηθεί στις προτάσεις αγοράς που είναι έτοιμες να κατατεθούν από τη Δευτέρα 3 Απριλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*