Ερευνα της Deloitte για την αγορά νέων επιβατικών οχημάτων

Πτώση κατέγραψε η αγορά η αγορά νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση της Deloitte  Σύμφωνα με την έκθεση, η αγορά των νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα κατέγραψε πτώση 73% για την 12ετία 2004 – 2016, την μεγαλύτερη ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, κυρίως λόγω του συνεχώς πτωτικού ΑΕΠ αλλά και των δυσμενών αλλαγών του φορολογικού πλαισίου.

 Σημειώνεται ότι τα επίπεδα των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα για το 2016 ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 15η θέση της σχετικής λίστας, ενώ ταυτόχρονα ο κλάδος βρίσκεται σε στάδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, με τους αποκλειστικούς εισαγωγείς και εμπόρους νέων αυτοκινήτων, να στρέφουν το ενδιαφέρον τους και προς το εμπόριο ανταλλακτικών, με στόχο την αύξηση του ποσοστού κέρδους τους.

  Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα, σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2017, με ένα σημαντικό ποσοστό της πτώσης της περιόδου 2004 – 2016 να ανακτάται μέχρι το 2021. Η πρόβλεψη για σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς βασίζεται μεταξύ άλλων, στην παλαιότητα της πλειοψηφίας των επιβατικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην χώρα και θα απαιτηθεί να αντικατασταθούν, καθώς και στην εκτιμώμενη αύξηση στις πωλήσεις προς τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού και των προσπαθειών που καταβάλλονται για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.   

 Σε ότι αφορά τις τάσεις στην αγορά νέων αυτοκινήτων, η έκθεση αναδεικνύει την προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών σε εμπορικά σήματα που θεωρούνται ‘value for money’ και οικονομικά στη χρήση (κυρίως diesel).

 Τέλος, εμφανής είναι η τάση των Ελλήνων καταναλωτών προς τα αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, με την πρώτη δεκάδα των κορυφαίων σε πωλήσεις αυτοκινήτων να καταλαμβάνουν αυτοκίνητα με χαμηλή μέση κατανάλωση καυσίμων, καθώς και χαμηλά τέλη κυκλοφορίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*