Swiss Re: “Εκρηκτικές” ζημίες ύψους 30 δισ. δολ.!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 30 δισ. δολάρια θα μπορούσαν να ανέλθουν οι οικονομικές ζημίες από εκρήξεις ηφαιστείων εκτιμά η Swiss Re, αφού έχει υπολογίσει ότι μια στις επτά πολυπληθέστερες αστικές περιοχές του κόσμου βρίσκεται σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων από ένα ενεργό ηφαίστειο και τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν στις “επίφοβες” περιοχές. Μεταξύ των δέκα πόλεων που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο ηφαιστειακής έκρηξης περιλαμβάνονται το Τόκιο, η Νάπολη, η Μανίλα, η Μανάγκουα και η Τζακάρτα.
Οι ζημίες από ηφαιστειακές εκρήξεις είναι στην πλειονότητά τους ανασφάλιστες, κάτι που “μεταφράζεται” σε σημαντικό χάσμα στην ασφαλιστική κάλυψη. Ειδικά αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Νικαράγουα και το Εκουαδόρ, θα βίωναν σοβαρή οικονομική διαταραχή σε περίπτωση έκρηξης, σύμφωνα πάντα με τον ελβετικό αντασφαλιστικό κολοσσό.
“Καθώς η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης διεθνώς επιταχύνεται, το κενό προστασίας από τον κίνδυνο ηφαιστειακών εκρήξεων διευρύνεται”, σχολίασε η Jayne Plunkett, επικεφαλής των αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Swiss Re για την Ασία. “Ομως η διαταραχή της ευρύτερης οικονομίας και οι μεγάλης κλίμακας απώλειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι ένα μόνο μέρος της εικόνας. Για παράδειγμα, μια μεγάλη έκρηξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων διεθνώς, προκαλώντας τόσο οικονομικές όσο και ασφαλισμένες ζημίες”.
Σε ορισμένες χώρες, η απειλή της ηφαιστειακής έκρηξης αποτελεί σημαντικό μέρος των κινδύνων για τους οποίους ενδείκνυται η ασφαλιστική κάλυψη (insurable risks) και η ικανότητα αξιολόγησης και τιμολόγησης τέτοιων κινδύνων είναι σημαντική, παρατηρεί η Swiss Re. Αυτή τη στιγμή, μόνο η Ισλανδία διαθέτει υποχρεωτική ασφάλιση για εκρήξεις ηφαιστείων. Αλλού, οι απώλειες από ηφαιστειακές εκρήξεις είναι ανασφάλιστες, δημιουργώντας τεράστιο κενό στην ασφαλιστική προστασία. Η ακριβής ποσοτικοποίηση των “ηφαιστειακών κινδύνων” θα επιτρέψει την παροχή επαρκούς ασσφαλιστικής κάλυψης.
“Τα νέα μας μοντέλα μάς επιτρέπουν να υπολογίζουμε τα ασφάλιστρα για τον σημαντικό αυτό κίνδυνο για άτομα, επιχειρήσεις και χώρες”, λέει ο Martin Bertogg, επικεφαλής καταστροφικών κινδύνων της Swiss Re. “Τώρα εξαρτάται από εμάς στην ασφαλιστική βιομηχανία να αξιοποιήσουμε την νέα αυτή ευκαιρία για να σχεδιάσουμε αξιόπιστες και οικονομικές καλύψεις που θα καταστήσουν τον κόσμο ανθεκτικότερο σε φυσικές καταστροφές”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*