Στη Θεσσαλονίκη του 1904 ξεκινά η επιχειρηματική πορεία της οικογένειας Καπουάνο

Του Νίκου Σακελλαρίου

Το ξεκίνημα της οικογένειας Καπουάνο πηγαίνει πίσω στο 1904 στη Θεσσαλονίκη, από τότε που είχε την αντιπροσωπεία της Generali στη συμπρωτεύουσα. Στη συνέχεια, ανέλαβε ο παππούς, Β. Μάισσα, και η εταιρεία έγινε υποκατάστημα της Generali την περίοδο του πολέμου.
Το 1965 ιδρύεται η Μάισσα & Καπουάνο ΕΠΕ, που ανέλαβε την αντιπροσώπευση της Generali. Το 1980, πουλάει το χαρτοφυλάκιο στην Generali και ο Μωρίς Καπουάνο γίνεται αναπληρωτής γενικός διευθυντής του καταστήματος για την Ελλάδα. Μετά το 1981, φεύγει από την Generali και ιδρύει, την 1η Απριλίου 1981, την Καπουάνο & Μάισσα ΕΠΕ, η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Καπουάνο ΕΠΕ.
Τα πρώτα γραφεία της εταιρείας βρίσκονταν στην οδό Κανάρη 9, με πρώτη υπάλληλο τη σημερινή πρόεδρο, Χριστίνα Ερωτοκρίτου. Με σκληρή προσπάθεια «χτίστηκε» εκ νέου το χαρτοφυλάκιο, καλύπτοντας όλες τις δραστηριότητες. Την πρώτη χρονιά, ο στόχος ήταν 5 εκατ. δραχμές και τη δεύτερη 15 εκατ. δραχμές. Κάθε χρόνο έμπαιναν υψηλοί στόχοι με εντατική δουλειά.
Ο Μωρίς Καπουάνο αναφέρει: «Υπήρξαμε και γενικοί πράκτορες της Nationale Suisse. Όταν εισήχθη ο θεσμός του μεσίτη ασφαλίσεων, μετατραπήκαμε σε μεσίτες ασφαλίσεων. Μάλιστα, ήμασταν οι πρώτοι μεσίτες με πιστοποιητικό ISO 9001. Ιστορικά, δραστηριοποιηθήκαμε στην κλωστοϋφαντουργία, την ακίνητη περιουσία, τις ασφαλίσεις μεταφορών, τις ομαδικές ασφαλίσεις και τα αυτοκίνητα.
Όταν μετακομίσαμε στη Βουκουρεστίου, το 1987, ήταν η καλύτερη εποχή της εταιρείας. Η περίοδος 1991-1997 ήταν εκείνη της ραγδαίας ανάπτυξης. Το 1996, η νομοθεσία καταργεί τη γενική πρακτόρευση και γινόμαστε μεσίτες. Αναπτύχθηκε και η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης προσπάθειας των ισχυρών εταιρειών. Από το 1997 έως σήμερα, είμαστε μεσίτες ασφαλίσεων. Εξειδικευόμαστε σε όλους τους κλάδους, κυρίως στην ασφάλιση περιουσίας, τις ομαδικές ασφαλίσεις, τις μεταφορές εμπορευμάτων, τα σκάφη αναψυχής και τα ατομικά ζωής.
Καλή περίοδος ήταν και η περίοδος 2003-2004, προ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, που υπήρχε ευμάρεια και αισιοδοξία. Σημαντικές στιγμές ήταν επίσης, τα τελευταία χρόνια, όταν εισήλθε ο Ζακ Καπουάνο στην εταιρεία και ο Ίναχος Παππάς ανέλαβε τη γενική διεύθυνση».

Μεγέθη της Καπουάνο

Η παραγωγή της εταιρείας το 2014 ήταν 10,5 εκατ. ευρώ και το 2016 8,5-9 εκατ. ευρώ. Η μείωση των ασφαλίστρων επηρέασε και τις παραγωγές. Μεγάλες εταιρείες που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 έχουν επίσης επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή.

Μωρίς Καπουάνο, Επίτιμος πρόεδρος της Καπουάνο Μεσίται Ασφαλίσεων ΑΕ

Γεννημένος το 1947 στην Αθήνα, αποφοίτησε από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 1971. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Η/Υ και Οικονομικών και, μετά από επιτυχείς εξετάσεις, έλαβε την άδεια διάθεσης χρηματοοικονομικών προϊόντων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Στο παρελθόν, εργάστηκε στο εξωτερικό στην ασφαλιστική εταιρεία Generali (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο) και Concorde (Παρίσι). Διετέλεσε επίσης αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ελληνικού υποκαταστήματος της Generali και γενικός πράκτορας για την Ελλάδα της ελβετικής ασφαλιστικής εταιρείας Compagnie D’ Assurances Nationale Suisse.
Είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών & ΕΠΕ. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), της εισηγμένης στο ΧΑΑ εταιρείας Ridenco AE και της επίσης εισηγμένης στο ΧΑΚ Woodland Designs PLC. Το 2003 εξελέγη αναπληρωτής δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ψυχικού. Από το 1995 είναι τακτικός εισηγητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών.
Μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά. Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*