Η ΝΝ ενίσχυσε τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το Φεβρουάριο 2017

Στη συμμετοχή της μητρικής εταιρίας ΝΝ Continental Europe Holdings B.V. (Ολλανδία) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΝΝ Ελληνική Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρία Ζωής και β) την εξαγορά επιπλέον μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε. από την εταιρία Apollo Investment Holdco SARL (Λουξεμβούργο) οφείλεται κατά κύριο λόγο η αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων κατά 271 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 που εξέδωσε η ΤτΕ

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η άνοδος των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο (κατά 301 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την άνοδο των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 210 εκατ. ευρώ).

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά, πρωτίστως, τη μείωση λόγω της στατιστικής προσαρμογής (657 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων και δευτερευόντως, τις μειώσεις των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους (121 εκατ. ευρώ) και των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (181 εκατ. ευρώ). Στην ίδια κατηγορία, η μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά τη στατιστική προσαρμογή (630 εκατ. ευρώ) και την πτώση των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα (401 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου και του λογαριασμού ΤARGET) η οποία αντισταθμίστηκε σε μικρό βαθμό από την άνοδο των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (74 εκατ. ευρώ).

Στο τέλος Ιανουαρίου 2017 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,6 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*