Περικοπές Τραμπ στην ιατρική έρευνα

Περικοπές στην ιατρική και επιστημονική έρευνα αποφάσισε ο πρόεδρος Τραμπ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η μείωση κατά 6 δισ. δολάρια της επιχορήγησης προς τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 του συνόλου του ετήσιου προϋπολογισμού!

Οι συνέπειες των περικοπών προβλέπονται δραματικές και δεν αφορούν τη λεγόμενη «κρατική έρευνα». Διότι από τα περίπου 30 δισ. δολάρια ετησίως που διαχειρίζονται τα National Institutes of Health, μόλις το 10% πηγαίνει σε «εσωτερικές» έρευνες. Πάνω από το 80% αφορά έρευνα και αμοιβές περίπου 300.000 «εξωτερικών» ερευνητών.

Παράλληλα, επιβάλλονται μεγάλες περικοπές και σε άλλους οργανισμούς, όπως η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) και Department of Energy’s Office of Science. Μάλιστα, οι περικοπές στην EPA ανέρχονται στο 31,5%!

Ακόμη, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση από την πλευρά του προέδρου στην τοποθέτηση στελεχών σε 46 οργανισμούς, που έχουν ερευνητική δραστηριότητα, όπως π.χ. NASA. Μέχρι σήμερα, ο μοναδικός οργανισμός στον οποίο έχει γίνει διορισμός είναι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration), όπου επιλέχθηκε o Scott Gottlieb, ο οποίος παλαιότερα ήταν αντιπρόεδρος του ίδιου οργανισμού επί προεδρίας του George W. Bush.

Αφότου έφυγε από τον FDA, ο Gottlieb εργάστηκε ως σύμβουλος σε επενδυτικές εταιρείες και συνεργάστηκε με ένα συντηρητικό οργανισμό με έδρα στην Washington με την επωνυμία American Enterprise Institute. Έχει χαρακτηριστεί ως μία νηφάλια επιλογή σε σύγκριση με άλλους υποψήφιους το όνομα των οποίων λέγονταν ότι βρίσκεται ψηλά στη λίστα του προέδρου Τραμπ.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*