Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην επιτροπή για την IDD με παρέμβαση του Προέδρου του Ε.Ε.Α.

Αναγνώρισε το υπουργείο Οικονομικών το δίκαιο αίτημα της ΕΑΔΕ που υποστηρίχθηκε από το Ε.Ε.Α. με πρόσθετη παρέμβαση, και τελικά θα συμμετάσχει εκπρόσωπος του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συσταθεί για την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας IDD στο εθνικό δίκαιο.
Το Επιμελητήριο χαιρετίζει την εξέλιξη καθώς το υπουργείο κατανόησε το αίτημα του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και ζήτησε από την ΕΑΔΕ να προτείνει εκπρόσωπό της για την Επιτροπή. Επιπρόσθετα θα συμμετάσχει στην επιτροπή και ο κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
«Θεωρούμε» αναφέρει ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Χατζηθεοδοσίου ότι «αποκαταστάθηκε το δίκαιο και ταυτόχρονα αναγνωρίστηκε η σημασία περαιτέρω παρουσίας του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην επιτροπή για την Οδηγία οπότε και θα υπάρχουν δύο εκπρόσωποι. Είναι θετικό που το υπουργείο κατανόησε το αίτημά μας, και ανταποκρίθηκε άμεσα μεριμνώντας να συμπεριληφθεί στη σύνθεση της Επιτροπής αυτής και εκπρόσωπος του επαγγελματικού κλάδου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους».
Επισημαίνεται ότι το Ε.Ε.Α. στήριξε την ενεργοποίηση της ΕΑΔΕ όταν διαπιστώθηκε ότι στην επιτροπή δεν συμμετείχε εκπρόσωπος των διαμεσολαβούντων. Έτσι και ταυτόχρονα με την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η πρόεδρός της κυρία Δήμητρα Λύχρου, το Επιμελητήριο ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό κ. Ε. Τσακαλώτο. Στην σχετική επιστολή που του απέστειλε ανέφερε: «Συνηγορώντας στο δίκαιο του αιτήματος των επαγγελματιών του κλάδου, σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής τους στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που μελετά την Οδηγία IDD περί Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και Δικτύων Διανομής, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε προκειμένου να συμπεριληφθεί στη σύνθεση της Επιτροπής αυτής και εκπρόσωπος του επαγγελματικού κλάδου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους».

Στόχος της Οδηγίας είναι να συνδράμει στην περαιτέρω διαφάνεια της ασφαλιστικής αγοράς, στην θέσπιση ενιαίων δίκαιων όρων και προϋποθέσεων για την λειτουργία των καναλιών προώθησης και διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και την διασφάλιση της ίσης πρόσβασης των καταναλωτών σε αυτά. Είναι προφανές ότι οι γενικές οδηγίες της IDD απαιτούν μεγάλη προσοχή και εξειδικευμένη γνώση ώστε να αποτυπωθούν ως νόμος που θα εφαρμοστεί κατά τα προβλεπόμενα στις αρχές του 2018. Γι΄ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η συμμετοχή του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*