Ο ασφαλιστικός κλάδος οφείλει να αναδείξει τον ρόλο του

Άρθρο του κ. Νότη Μ. Βαγιακάκου που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 47

* Ο κ. Βαγιακάκος είναι Managing Director της HDI Global SE, Hellas

Αντιμέτωπες με πρωτόγνωρα γεγονότα, οι ασφαλιστικές εταιρείες, στην πλειονότητά τους, έχουν επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια ευελιξία και προσαρμοστικότητα, χαρακτηριστικά τα οποία πιστεύω ότι θα τις παρακινήσουν να βρουν τον βηματισμό τους και τη χρονιά που έρχεται. Παρ’ όλα αυτά, για να γίνει αυτό πρέπει να συγκρατηθεί η πτωτική πορεία των ασφαλίστρων.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του Solvency II διαμορφώνει πλέον κοινές συνθήκες αγοράς και ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες λειτουργίας για όλους, ώστε να παρουσιάζονται τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες για το επόμενο διάστημα. Σε πλεονεκτική θέση θα βρεθούν οι εταιρείες που θα αναδειχθούν μέσα από αυτήν τη διαδικασία με ενισχυμένα κεφάλαια και τεχνικά αποθέματα. Αυτές θα είναι όσες υιοθετήσουν τεχνοκρατική προσέγγιση και προβούν σε χρηστή διαχείριση των κανόνων διακυβέρνησης και λειτουργίας τους, επιδιώκοντας συγχρόνως την ουσιαστική κατανόηση των αναγκών του πελάτη, προσφέροντας καινοτομικές λύσεις για την εκπλήρωση των αναγκών αυτών.

Στο ελληνικό ασφαλιστικό τοπίο, τη χρονιά που έρχεται, περισσότερο υποσχόμενοι φαίνονται οι κλάδοι υγείας, ζωής και συντάξεων, ενώ στις γενικές ασφαλίσεις η αγορά χαρακτηρίζεται, προς το παρόν, από στασιμότητα: Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διείσδυσης παραμένουν, οπότε θα χρειαστεί έντονη προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών σε μεσοπρόθεσμο/ μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Εκτιμώ ότι ο χώρος της διαμεσολάβησης θα συνεχίσει να διατηρεί τον διαχρονικά σημαντικό του ρόλο στην ασφαλιστική αγορά, ως κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας μεταξύ ασφαλισμένου και ασφαλιστικής εταιρείας. Πλην όμως, οφείλουν και οι brokers να αναθεωρήσουν το λειτουργικό τους μοντέλο, καθώς και εν γένει τη «στάση» τους απέναντι στον πελάτη, υποστηρίζοντας και την αγορά, υπό το πρίσμα των εξελίξεων και των επακόλουθων έντονων πιέσεων που δέχεται το εισόδημά τους.

Για να ενισχύσουν τον ρόλο τους θα κληθούν να γίνουν απαραίτητοι στους πελάτες τους, να προσφέρουν υπεραξία ως ειδικοί στην καθοδήγησή τους αναφορικά με το risk management και την αντίστοιχη επιλογή στην προσέγγιση και την εξεύρεση λύσεων.

Όπως τόσα χρόνια έχουμε αποδείξει στην HDI, σε αυτήν την προσπάθεια θα μας βρουν αρωγούς. Θα εξακολουθήσουμε να στεκόμαστε δίπλα στους συνεργάτες μας και να τους υποστηρίζουμε. Συνολικά, ως κλάδος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ανάγκη σύμπλευσης όλων των φορέων της ασφαλιστικής αγοράς, με σκοπό την ανάσχεση της πτωτικής πορείας των εργασιών, τη σταδιακή δημιουργία αναπτυξιακής πορείας και την ουσιαστική διάδοση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.

Σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα είναι η νέα σταθερά, ο ασφαλιστικός κλάδος οφείλει να αναδείξει τον ρόλο του στον βαθμό που του αναλογεί, με συνέπεια και σεβασμό στον ασφαλισμένο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*