Νέα δεδομένα στα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα από το deal Intel-Mobileye

 της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Νέα δεδομένα στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά  των αυτοοδηγούμενων οχημάτων (που φέρνει μεγάλες αλλαγές και στον ασφαλιστικό κλάδο) δημιουργεί η εξαγορά της ισραηλινής Mobileye, πρωτοπόρου εταιρείας κατασκευής προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού (ADAS) από τον αμερικανικό κολοσσό των μικροπεξεργαστών Intel. Το deal, συνολικού ύψους 15,3 δισ. δολ. είναι η μεγαλύτερη εξαγορά ισραηλινής εταιρείας και ενώνει τους μικροπεξεργαστές της Intel με το λογισμικό τεχνητής όρασης της Mobileye που ανιχνεύει λωρίδες, οχήματα, μοτοσικλέτες, πινακίδες ταχύτητας, ποδηλάτες και πεζούς. Χρησιμοποιεί και επεξεργάζεται τις πληροφορίες από την κάμερα, μετρά την απόσταση οδήγησης και υπολογίζει τον χρόνο της πιθανής σύγκρουσης με άλλα οχήματα, μοτοσικλέτες, ποδήλατα και πεζούς. Οπως σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Brian Krzanich, μέσω της εξαγοράς αυτής  «τα μάτια του αυτοκινούμενου ΙΧ συγχωνεύονται με τον εγκέφαλο που ουσιαστικά οδηγεί το όχημα».

Το προφίλ της Mobileye

Η Mobileye  ιδρύθηκε το 1999  με  την πίστη ότι η τεχνολογία θα κάνει τους δρόμους ασφαλέστερους και θα σώσει  ανθρώπινες ζωές και εισήχθη στη Wall Street το 2014. Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 10,6 δισ. δολ. Σήμερα ελέγχει το 70% της παγκόσμιας αγοράς συστημάτων υποβοηθούμενης οδήγησης και αποφυγής συγκρούσεων και προμηθεύει με το λογισμικό της τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου.  Η Intel και η Μobileye είχαν ήδη στενούς δεσμούς, αφού συνεργάζονται από τον περασμένο Ιούλιο με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW σε ένα project για την δοκιμαστική κυκλοφορία ενός στόλου 40 αυτοοδηγούμενων ΙΧ στο β’ εξάμηνο του έτους. Η BMW έχει θέσει ως στόχο να μπορέσει να λανσάρει πλήρως αυτόνομα οχήματα στην αγορά έως το 2021.

Στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα

Η ισραηλινή εταιρεία δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα, αφού τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Euromat που είναι ο εξουσιοδοτημένος διανομέας των προϊόντων της Mobileye στην ελληνική αγορά. Η Euromat Hellas ιδρύθηκε το 2000 και ειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών AFMS (αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης Ανεφοδιασμών Καυσίμων), έχοντας στο πελατολόγιό της μεγάλες εταιρίες (ΕΛ.ΠΕ, ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, Speedex, ΦΑΓΕ κ.α.). Πρόσφατα η Euromat συνήψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με μεγάλη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία ασφαλέστερων συνθηκών οδήγησης, βοηθώντας παράλληλα την ασφαλιστιή εταιρεία να καθιερώσει νέους τρόπους πρωτοποριακής τιμολόγησης ασφαλίστρων. Η συνεργασία της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρίας με την Euromat θα δημιουργήσει νέες συνθήκες στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου.

Σημειώνεται τέλος ότι η Mobileye συμμετείχε στο συνέδριο Hellenic Innovation Forum που έλαβε χώρα στις αρχές του μήνα στην Αθήνα και όπου τιμώμενη χώρα ήταν το Ισραήλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*